Освіта у часи пандемії: хто винен, якщо дитина не має змоги вчитися онлайн

Освіта у часи пандемії: хто винен, якщо дитина не має змоги вчитися онлайн

Дистанційне навчання на карантині збільшило соціальну нерівність в Україні. Через брак грошей онлайн школа стала недоступною для деяких дітей. Хто має нести за це відповідальність?

 

Дистанційне навчання в умовах пандемії коронавірусу оголило проблеми української системи освіти та збільшило соціальну нерівність між тими, хто має можливість забезпечити свою дитину засобами зв’язку для онлайн навчання, і тими, хто такої можливості не має.
Найважче – малозабезпеченим сім’ям
Вже рік як через COVID-19 українські школярі вчаться через екран комп’ютера чи телефону. Завдання забезпечити дітей необхідною технікою та інтернетом для навчання лягла на плечі батьків. Аби купити у родину додатковий комп’ютер чи телефон, декому з батьків довелося витратити всі заощадження, декому більше працювати, а декому взяти кредит чи відремонтувати стару техніку.

Втім, зробити це мали можливість не всі. Зокрема, малозабезпечені сім’ї найбільше потерпають від запроваджених обмежень у навчанні. Хоч вони і отримують соціальну допомогу від держави, але її не вистачає на елементарні базові речі,  не кажучи вже про сучасні гаджети для дітей, аби вони навчалися онлайн.

“Я – матір-одиначка. У нас старенький ноутбук на сім’ю з чотирьох осіб. Двоє школярів вчаться за ним по черзі. Купити нову техніку не можемо, бо до серпня отримували допомогу по три тисячі гривень на всіх, а зараз взагалі соцдопомогу не виплачують, хоч всі документи я переоформила”, – жаліється Альона Тараненко з невеличкого села Нововасилівка у Херсонській області. За її словами, інші малозабезпечені сім’ї в їхньому селі взагалі не мають будь-якої техніки, тому минулий карантинний рік діти в таких сім’ях не навчалися онлайн. “А де можна взяти гроші на смартфон чи комп’ютер, якщо на продукти не вистачає?” – бідкається жінка.
Засудити батьків – найлегше
В Україні знайшли рішення – подавати до суду на батьків, які не можуть забезпечити своїм дітям доступ до онлайн навчання. У Єдиному державному реєстрі судових рішень за останній рік з’явилося чимало рішень судів, які визнають батьків винними у тому, що вони не можуть організовувати вдома дистанційне навчання дітей.

Читайте також  Його покривали не тільки батьки: школяра-вбивцю сім’ї з Павлограда цинічно рятують від покарання

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.