Які українські копійки можна продати за 30 тисяч гривень: як виглядає монета

В Україні за монети номіналом 2 копійки 1992 року в аукціоні готові заплатити 20-30 тис. грн. Важливо при цьому, щоб монета була з вузьким вінком (пробний лімітований тираж).

Про це йдеться в даних нумізматичного порталу Monety.in.ua. Алюмінієві дві копійки 92 року, а також з інших металів нумізмати можуть купити за великі гроші.

У 1992 році 2 копійки викарбували з вузьким вінком, це була пробна монета. За інформацією з книги А. Люлько “ЛВЗ – перший монетний двір України” тираж склав всього 20-30 штук. В каталозі І. Коломійця даний різновид відзначена як 1ГА.

На реверсі зазначений номінал “2 копійкі”, на аверсі – напис “Україна”, малий герб і дата “1992”. Як вийшло, що у монети обідок значно віддалений від краю. Згадує Н. Мітіна, гравер ЛВЗ: діаметри 2 коп. і 10 коп. відрізнялися незначно, і здавалося, що вони однакові, тому інструмент на 2 копійки був виконаний як і на 10 копійок, а коли з’ясувалося, що 2 коп. діаметром більше, був проточен буртик за розміром цієї монети. Так і вийшло, що у першій українській копійці віночок віддалений від бурту, пізніше цю помилку виправили.

2 копійки 1992 р 1ГА можуть бути виконані з алюмінію, немагнітної або магнітної стали, нікелевого сплаву, міді. Найдешевша монета з алюмінію, її вартість від 13 до 20 тис. грн. В інших металах монета цінується вище. У 2017 року на аукціоні ІТК продали 2 копійки з немагнітної сталі за 1100 доларів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.