Згоріла хата: сім’я з Прикарпаття, в якій четверо людей з інвалідністю, просить допомоги (ФОТО/ВІДЕО)

Сім’я, в якій четверо людей з інвалідністю, із села Хвалибога Городенківської територіальної громади, що на Прикарпатті, просить допомоги.

Наприкінці грудня у них згоріла хата, і посеред зими люди вимушені руйнувати стіни старого будинку та планують заливати фундамент нового, інформує Фіртка з посиланням на Суспільне Карпати.

Кімната – три на майже чотири метри. Два великих ліжка, невеликий прохід та кіт Василь. Ось так зараз живуть четверо дорослих людей в сім’ї Кузко: Любов, її чоловік, тато, сестра і брат. Двох доньок – шести та десяти років – відвезли до свекрухи за шість кілометрів від дому.

Любов каже, що дівчатка плачуть та сумують, але забирати їх нікуди. Сусіди та родичі родини розбирають обгорілу хату.

Іван Гаврилаш приїхав допомогти.

“Бо тут така біда сталася, що це з будь-ким може трапитися”, – каже чоловік.

“Ми за 30 кілометрів приїхали, щоб допомогти людям. Бо це наша рідня. Ми приїхали помогти, бо той кум, той брат, той сват – а хто допоможе? Більше немає кому допомогти”, – розповідає Сергій Цапчук.

Любов Кузко пригадує, що вранці 22-го грудня 2020-го року відправила дітей до школи. Сама з чоловіком поїхала у Городенку до лікарні – він проходив обстеження та збирав документи, щоб оформити групу інвалідності. У чоловіка проблеми із зором, нещодавно він переніс операцію. Вдома залишилися тато, брат та сестра. На момент загоряння усі вони були в іншій будівлі.

“Приїхали за три хвилини дванадцята, то пожежа вже була. Брат відчинив двері – звідти валило сильно димом, шифер почав стріляти. Пожежна приїхала за дев’ять хвилин, із сусіднього села Виноград. Не за цілих 20 хвилин з Городенківської ТГ пожежна приїхала. Але ми нічого вже звідти не винесли, бо пожежа охопила весь будинок, у різних місцях, і не вдалося нічого зберегти”, – розповідає Любов Кузко.

Читайте також  Підприємці, які обмежили роботу через карантин, отримають допомогу на дітей

Врятувати з вогню вдалося лише документи – вони зберігалися у кейсі, який не встиг згоріти повністю. Решта речей довелося викинути через пошкодження вогнем або сильний запах диму.

На біду відгукнулися сусіди: впустили переночувати, доглядали перший час худобу, приносили одяг та продукти. Волонтери привозять будматеріали. Підприємець з Франківська дав сім’ї блоки для добудови кімнати.

Допомагала родині й староста Виноградського старостинського округу Світлана Шиш.

“Сьогодні попросили приватного підприємця, щоб допоміг з КРАЗом, щоб вивезти залишки згорілої хати. Також долучився підрозділ з нашої місцевої пожежної частини. Вони надали допомогу по завантаженню цього сміття в КРАЗ”, – говорить жінка.

Міський голова Городенківської територіальної громади Богдан Кобилянський каже, що знає цю сім’ю кілька років. За його словами, цим людям допомогли розв’язати проблеми з електроенергією та газопостачанням, які від’єднали після пожежі. Також планують закупити матеріали за гроші з бюджету громади, залучатимуть і спонсорів.

“Було прийнято рішення ще попередньою міською радою надати п’ять тисяч гривень для таких випадків. То ми якраз встигли, скерували, допомогли. Було багато організаційних моментів: через газконтору, через РЕМ. Через допомогу бізнесу постаралися допомогти”, – розповідає Богдан Кобилянський.

Також міський голова Городенківської ТГ обіцяє допомогти сім’ї Кузко матеріалами для будівництва.

“Обов’язково винесемо на сесію, бо в нас ще не було розподілу бюджету розвитку. Ми винесемо на сесію питання допомоги цій сім’ї і, думаю, що саме в питанні будівництва нового будинку будемо активно допомагати”.

Як тільки потепліє, сім’я заливатиме новий фундамент на згарищі. Зараз збирають будматеріали, щоб якомога швидше завершити будівництво нової оселі.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.