Знайдена причина важкого перебігу COVID-19

Американські вчені виявили ген, який впливає на тяжкість коронавірусної інфекції. Це пояснює, чому деякі переносять COVID-19 безсимптомно, а інші серйозно хворіють або вмирають.


Результати дослідження опубліковані в журналі Американської асоціації мікробіологів mSphere.
Біологи з Дослідницького інституту трансляційній геноміки (TGen) провели порівняльний генетичний аналіз штамів SARS-CoV-2, семи інших коронавірусів людини, які викликають загальні застуди, і коронавірусів, які заражають кажанів, свиней, панголінів, тхорів і курей.

Вони хотіли визначити особливості геному SARS-CoV-2, які сприяють його вірусної реплікації, патогенності і уразливості господаря.

В результаті авторам вдалося виявити, що молекула miR1307 і є та конкретна генетична мішень, яка може пояснити відмінність проявів COVID-19.

Результати дослідження показують, що miR1307 служить перемикачем – він вмикає або вимикає різні гени вірусу, потенційно роблячи хворобу більш чи менш небезпечною. Наприклад, він регулює швидкість розмноження вірусу.

Раніше вчені виявили, що молекула miR1307 впливає на тяжкість перебігу декількох типів раку, захворювань легенів і грипу, зокрема вірусу грипу H1N1, що викликав пандемію 2009 року. Вперше цей ген був ідентифікований як ключовий регуляторний агент вірусу Епштейна-Барра, що викликає інфекційний мононуклеоз.

Автори сподіваються, що їх відкриття послужить основою для розробки нового типу вакцин проти COVID-19 на основі білків або РНК, а також конкретних генетичних маркерів для моніторингу поширення захворювання і відстеження передачі вірусу від одного виду до іншого.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.