Андріївські вечорниці у Калуші. ФОТОРЕПОРТАЖ

У суботу 12 грудня у Калуші у вільному просторі “Пошта” відбулися Андріївські вечорниці.

Вечорниці, вечурки, досвітки, супрядки, годенки – варіантів назв багато. За традиціями на вечорницях дівчата займалися вишиванням, прядінням, шиттям та іншими хендмейд штучками. Хлопці придивлялись до працьових і красивих, розповідали різноманітні історії, казки, співали пісні, танцювали й залицялися.

В народі ще це свято називають Калита. В ніч з 12-го на 13-те грудня парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, а дівчата згідно з повір’ями можуть дізнатися свою долю.

Калита – основа свята. Немає калити-немає вечурок. Готується вона з солодкого тіста,з медом. Зверху корж оздоблюють сухими вишнями, чи родзинками і печуть “на сухар”, щоб важко було вкусити. Посередині дірка, куди протягують червону нитку, за яку калиту півішують високо посередині хати. Парубку потрібно добряче постаратись, щоб її дістати. Крім того один кінець нитки довший, аби можна було смикнути за нього – тоді калита підстрибне угору.

У Калуші не лише вільний простір влаштував вечорниці, а й театр ЛюбАрт і два заходи відбулись одночасно. Долучайтесь до таких святкувань наступного року, вам завжди раді!

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: