На Прикарпатті зафіксували масову загибель риби (ФОТО)

Вчора, 31 січня, у соціальній мережі поширювали повідомлення про масову загибель риби на скидному каналі Золотопотіцької ГЕС поблизу села Золота липа Тлумацької міської ради.

На місце інциденту виїхали фахівці, пише Фіртка з посиланням на Івано-Франківський рибоохоронний патруль.

Обстеживши скидний канал, у водоймі виявили 55 екземплярів загиблої марени звичайної. Всі екземпляри риб без слідів механічного пошкодження (від використання заборонених знарядь лову) та без слідів від полювання на них рибоїдних птахів.

“Характерно, що вся риба належить до одного виду марена звичайна, що внесена до Червоної книги”, – повідомляє рибпатрульний Андрій Мельничук.

За повідомленнями, серед загиблої риби також були екземпляри червонокнижного вирезуба та забороненого до вилову рибця звичайного, але не було жодного представника риб, що полюбляли б заболочені біотопи (підуст звичайний, головень). Група риб, що постраждала, належить до так званих індикаторів, які швидше інших реагують на погіршення навколишнього середовища.

Під час обстеження водойми рибпатрульні з’ясували, що в природне русло річки Золота липа, нижче місця перекриття шлюзами від Золотопотіцької ГЕС, через встановлене загородження майже не потрапляє вода, а частина природного русла Золотої липи, вище впадіння води зі скидного каналу ГЕС, фактично наповнюється водою шляхом сполучення з акваторією Дністра.

Через це рідкісні ендемічні представники іхтіофауни Золотої липи, що раніше жили в цій річці, були змушені перебратися в скидний канал ГЕС, що і призвело до трагедії.

Працівники Управління державного агентства рибного господарства в Івано-Франківській області склали акт про загибель водних біоресурсів. Сума збитків за таксами склала 18 150 грн.

Загиблі водні біоресурси, для встановлення причини загибелі, передали для дослідження у ветлабораторію Держпродспоживслужби.

Якщо Ви стали свідками порушень Правил любительського і спортивного рибальства, порядку придбання чи збуту риби та інших водних ресурсів – телефонуйте на «гарячу лінію» Івано-Франківського рибоохоронного патруля: (097) 392-72-80

Читайте також  Не коронавірусом єдиним: Фахівці розповіли, чого чекати прикарпатцям від нового епідемсезону

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.