Ніхто не може вимагати у вчителів документ про підвищення кваліфікації на 150 годин

Будь-яка вимога у 2020 році щодо надання документів, які підтверджують підвищення кваліфікації у обсязі не менше ніж 150 годин є безпідставною.(Портал Всеосвіта).

У 2020 році ніхто не має права вимагати від педпрацівників підтвердження конкретного обсягу підвищення кваліфікації. Про це написав народний депутат Роман Грищук, посилаючись на лист Державної служби якості освіти.

Регулярно отримую звернення і запитання вчителів про підвищення кваліфікації.Справа у тому, що Закон «Про повну загальну середню освіту» зобов’язує вчителів проходити підвищення кваліфікації не менше ніж 150 годин за 5 років. Деякі старанні директори шкіл вже вимагають від вчителів ці 150 годин. Але справа у тому, що обов’язок пройти 150 годин підвищення кваліфікації з’явився тільки 28 вересня 2017 року. Отже і вимагати від вчителів такий об’єм можна починаючи з 28 вересня 2022 року, – пише Роман Грищук.

Відповідно до статті 51 Закону України «Про повну загальну середню освіту» педагогічні працівники мають підвищувати свою кваліфікацію щорічно, а загальна кількість годин академічних годин для підвищення кваліфікації протягом п’яти років, яка оплачується за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів, не може бути меншою за 150 годин.

При цьому, законодавство не визначає ні мінімальну, ні максимальну кількість годин, які педагогічний працівник має присвятити своєму професійному розвитку впродовж одного року. Це питання має вирішуватися педагогічними працівниками з урахуванням багатьох чинників, обставин і можливості, в тому числі і фінансових і обговорюватися і узгоджуватися на педагогічній раді закладу освіти, йдеться в листі.

Водночас, підвищувати свою кваліфікацію щорічно є обов’язком і, фактично, невід’ємною складовою педагогічної діяльності кожного педагогічного працівника закладу освіти.

Підвищення кваліфікації керівників закладів освіти ґрунтується на тих же засадах, що і підвищення кваліфікації інших педагогічних працівників, але є особливість, пов’язана з їхніми управлінськими повноваженнями. Зокрема, керівник зобов’язаний протягом першого року після призначення на посаду пройти курс підвищення кваліфікації з управлінської діяльності обсягом не менше 90 навчальних годин. Ці 90 годин мають бути включені до загального обсягу підвищення кваліфікації (не менше 150 годин) впродовж 5 років.

Читайте також  У МОН розповіли, коли вчителі зможуть піти у відпустку

У листі йдеться, що обовязок щорічно підвищувати власну майстерність, у педпрацівників з’явився лише з 28 вересня 2017 року, а загальний сукупний обсяг годин, виділених на підвищення кваліфікації, впродовж 5 років, не може бути менше 150 годин.

З огляду на це, до 28 вересня 2022 року ніхто не має права вимагати від педпрацівників підтвердження конкретного обсягу підвищення кваліфікації. Єдина на сьогодні вимога може полягати лише у необхідності підтвердити щорічне підвищення кваліфікації, незалежно від форми та обсягу.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.