Зменшення зарплат вчителям: МОН планує реформувати виплати освітянам

Міністерство освіти і науки України без погодження з освітянами розробило проєкт концепції реформування оплати праці вчителів та працівників освіти. Проте, за словами профспілки,, від цього зарплата працівників освіти може лише зменшитися. Тому МОН надали роз’яснення щодо цього.

Як у Комететі з питань освіти запропонували реформувати виплати вчителям
Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій ВРУ 2 вересня було озвучено пропозиції перевірити норми законів України про освіту та скасувати деякі постанови уряду щодо оплати праці вчителям, передає пресслужба профспілки.

Тому освітяни відправили листи до Комітету з питань освіти та МОН, у яких заявили про неприпустимість внесення цих змін.

Якщо будуть скасовані постанови Кабміну про підвищення посадових окладів та ставок заробітної плати педагогічних працівників на 10%, то зарплата освітян суттєво знизиться, – запевнили у профспілці.

У відомстві наголосили, що МОН планує встановити надбавки за престижність педагогічної праці у розмірі 15%, замість теперішніх 30%. А тому від таких рішень постраждають педагоги, які мають право на підвищені ставки зарплат за педагогічні звання чи надбавки за почесні звання.

Окрім того, освітяни наголосили, що фінансування галузі освіти має бути забезпечено державою на рівні не менше 7% ВВП, проте по факту фінансування щороку зменшується, і в 2020 році відповідає 5,6 – 5,7%.

Тому профспілка вимагає від владних структур не допустити такої реформації оплати праці вчителям та іншим працівникам освіти та вимагає Міністерство освіти і науки відкликати цю концепції реформування зарплат.

Роз’яснення МОН щодо реформування зарплати вчителям
Згодом у Міністерстві освіти і науки оприлюднили роз’яснення щодо цієї концепції. Так, відомство запропонувало нардепам під час засідання Комітету розглянути механізм підвищення оплати вчителям. Проте, у МОН наголосили, що вищеперераховані пропозиції щодо реформування оплати праці працівникам освіти не є підготовленим проєктом Концепції.

Читайте також  У МОН розповіли, коли вчителі зможуть піти у відпустку

Тобто ці питання ще будуть опрацьовані робочою групою з розроблення Концепції, тож згодом їх схвалять або відхилять.

У МОН додали, що уряд прийняв постанову № 822 від 10 липня 2019 року про оплату праці педагогам та працівникам освіти, яка передбачає поступове (до 2023 року) підвищення окладу для працівників до рівня 4 прожиткових мінімумів. Проте у зв’язку з відсутністю коштів на її реалізацію постанова була зупинена до 31 грудня 2020 року. Її впровадження в дію у 2021 році потребуватиме додатково близько 50 мільярдів гривень.

До слова, до карантину 74 тисячі молодих вчителів, які мають стаж роботи до 10 років, у 2020 році мали б отримати по 21 тисячі гривень разової щорічної допомоги. Однак, в оновленому “антикризовому” бюджеті на 2020 рік обіцяних раніше “підйомних” грошей немає.

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.