Супрун розповіла про небезпеку наслідків втрати смаку та запаху під час коронавірусу

Втрата нюху стала яскравим симптомом коронавірусу. На перший погляд це виглядає дрібницею, особливо якщо порівняти з високою температурою, сильним кашлем чи вбивчою слабкістю, які може спричинити COVID-19. Утім, це зовсім не так.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала колишня в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

За її словами, втрата здатності відчувати запахи, а разом з тим й смаки, “може сильно погіршувати якість життя – через брак відчуттів та навіть можливості насолоджуватися їжею”.

“Втрата нюху, а разом з ним і смаку, означають втрату приблизно 40% можливостей сенсорної системи. Це може неабияк вплинути на якість життя. Наприклад, втрата здатності відчувати смак їжі може бути причиною того, що люди з аносмією втрачають вагу, пропускаючи прийомами їжі чи споживаючи значно менше, ніж зазвичай. Зокрема, є деякі дослідження, які пов’язують аносмію у разі COVID-19 з депресією та тривожністю”, – розповідає Супрун.

Вона додала, що у випадку з COVID-19 цей симптом зустрічається на перших етапах хвороби найбільш часто.

“Відмінною рисою від інших вірусних хвороб є те, що втрата нюху через COVID-19 є раптовою, і трапляється навіть коли людина не має нежиті чи закладеності носа та може вільно дихати носом. Так само раптово нюх може повернутися назад. Крім цього, втрата нюху може бути єдиним симптомом хвороби”, – каже Уляна Супрун.

Утім, як зауважила колишня в. о. міністра охорони здоров’я, нюхові нейрони здатні до регенерації, і більшість людей менше, ніж за чотири тижні повністю відновлюють цю функцію.

“Погана новина — не кожна людина після хвороби може відновити нюх повноцінно чи до того рівня, яким він був до хвороби. Для когось відновлення нюху може зайняти навіть рік чи більше”, – повідомила Супрун.

Читайте також  «Вмирають без похорону, як собаки!»: Ізраїльський лікар змалювала жахаючу ситуацію в Італії

Як пришвидшити відновлення нюху і смаку?

За словами Уляни Супрун, наразі у світі рекомендують застосовувати назальні кортикостероїди (краплі для носа, які мають протизапальну дію) для тих пацієнтів, які мають втрату нюху понад два тижні.

Також корисно тренувати нюх. Приміром, періодично нюхати різні ефірні олії, щоб спонукати сенсорну реакцію. Також у нагоді може стати кисла чи солодка їжа, страви зі спеціями, додала Супрун.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.