Українець детально розповів як він за новими правилами проходив карантин у Словаччині

Українець Дмитро Остапов розповів, як він покроково за новини правилами проходив карантин та здавав ПЛР-тест у Словаччині.

Відповідний допис він розмістив на своїй сторінці у фейбук, передає “Це моя Україна“.

Так, у своєму дописі він зазначає наступне:

“Тільки вчора приїхав зі Словаччини…
Опинився в Словаччині 24/10 – це був перший день lockdown.
Новина про lockdown мене застала фактично в дорозі.

Насамперед я зареєструвався на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я на проходженні карантину і здачі аналізів.

При в’їзді в Братиславу мене сильно “напружили” порожні вулиці.
На щастя обрадувало те, що супермакет працювали. Там ми могли скупитися і, найголовніше, купити сім-карти місцевої мобільної компанії О2 з Інтернетом за 1 євро на 1Гб. Швидкість 4G і на період карантину я був з Інтернетом. Пізніше я купив картку мобільного компанії 4ка за 14евро і з 300Гб інтернету на місяць.

Карантин в Словаччині триває 5 днів і на 5-ий день здається ПЛР тест. На 3-тій день карантину мені прийшла смс-ка на український номер з кодом для ідентифікації на аналізах, часом і місцем здачі аналізу.

На 5-ий день на призначений час я під’їхав до точки здачі аналізів. Це була парковка за стадіоном. З стрічки зробили змійку для черги. Я став у чергу і був десь в числі 11-го десятка. На годиннику було майже 8:15 ранку. Поліції я не бачив. Але за порядком стежили військові.

Я був єдиний на українських номерах. Всі інші машини були словацькі. І це ще були не загальні тотальні тести, які Словаччина проводила 30-31 / 10. Це було 29/10.

Я громадянин України, але мені зробили тест абсолютно безкоштовно. Все виглядало дуже професійно і просто.

Читайте також  В Івано-Франківську понад дві тисячі освітян погодились вакцинуватись проти COVID-19

Коли настала моя черга, до мене підійшла дівчина в захисному костюмі, знайшла мою запис за кодом і через 5 хвилин принесла роздруковану картку з моїми даними. Потім я заїхав в зону складання тесту. Вийшов з авто і підійшов до вагончика. Там сиділи 2 людини в повній захисної екіпіровки. Вказали мені взяти серветку для носа і підготувати ніс для тесту. Паралельно тестує продезінфікував руки так, щоб я бачив. У мене взяли мазок з горла і другим з носа.

Залишивши картку у себе, подякували за тест і відпустили.
У ролі медиків було видно, що це студенти з Індії.

На наступний день ввечері мені прийшла смс-ка з результатом тесту, а на емейл прийшов лист. У листі вказується код і привітання з негативним результатом. По суті будь-який перевіряючий може вбити цей код на сайті МОЗ Словаччини і при цьому людині мені на телефон прийде повідомлення про результат аналізу. Таким чином можна перевірити правдивість повідомлення.

Після цього я можу відвідувати магазини і взагалі що-небудь.

Я жив в самому центрі Братислави в консульському кварталі по вулиці Zelena. Кафе на вулиці, громадське харчування зі столами на вулиці – всі заклади працювали. Насамперед відзначили з друзями вдале проходження карантину невеликою порцією Бехеровки.

Що стосується магазинів, то всі магазини працювали. Я не бачив закритих магазинів. Але є нюанси – без маски, без результату тесту та обов’язкової дезінфекцією рук при вході в магазин ви не зайдете. Вас просто не пустять.

Що стосується масок, то тут я найбільше здивований. І навіть сьогодні, вийшовши перший день після повернення на прогулянку в парк з сім’єю в Кривому Розі, я був як біла ворона, одягнувши маску (І так… ПЛР тест я відразу здав на кордоні на нашій митниці. І заплатив за це 1200 грн!! Результат прийшов з негативним результатом, так що можу вільно пересуватися в Україні). Я це вже робив на автоматі.

Читайте також  У Каїрі обрушився 10-поверховий житловий будинок, загинули вісім осіб

У Словаччині я був у своїх справах в різних офісах. І навіть в таких, які на найвищих поверхах і там сиділа в кабінеті одна людина, але навіть вона весь день був у масці. Словаки часто навіть в машині своєї їздять, не знімаючи маски. А щоб вийти на вулицю або в магазин без неї, то це взагалі не реально. У магазині коштувало тільки опустити заради приколу маску нижче носа, то моментально отримував попередження від охоронця і від поруч стоять людей. Ось це рівень дисципліни та консолідації. Я до сих пір здивований від рівня усвідомленості і організованості.

Звичайно я стежив за новинами, так як переживав, що вся ситуація буде дуже сумною і можуть продовжити локдаун і моя поїздка затягнеться на більш значний термін. Але в підсумку виявилося, що за 2 дні тест в Словаччині здали 93% Словаків, хто за віком і здоров’ю міг скласти тести. Для цього вони організували 5000 точок здачі тестів. Залучили армію для контролю порядку, медиків, студентів і волонтерів. Все було зроблено так, що хто здавав тести 30-31 / 10, отримували результати аналізів через 30 хвилин і відразу довідку з результатами. Очікували результати в спеціально відведених місцях.

Подробиці розповісти не можу в деталях, так як сам не був на загальному тестуванні, так як мого тест було досить, але знаю що люди мінімум годину стояли в чергах.

За результатами виявилося, що в Братиславі ковід-19 знайшли менш ніж у 1% людей. Але люди продовжують дотримуватися правил карантинної безпеки. Найгірший результат був в якомусь селищі з результатом трохи більше 4%. Людей відповідно відправили на обсервацію. І знаю, що навіть тих відправили, з ким людина мала контакти за певний проміжок часу.

Читайте також  Студентка елітного університету pоздяглася в аудиторії через зауваження викладача (відео)

У підсумку на наступних вихідних були повторні тести там, де було тільки 0,7% хворих на ковід-19 при першому тестуванні. І вже повторний результат був менший 0.7% практично у всіх червоних точках.

Точних цифр я не скажу, але на загальне тестування Словаччини витратила щось близько 13 млн. євро, включаючи тести, логістику та інші витрати.

Населення в Словаччині хоч і менше, ніж в Україні, але систему загального тестування вони запозичили у Південній Кореї, де людей більше, ніж в Україні.
Це дуже професійно і сумлінно. Думаю, “нам” є чому повчитися у наших сусідів.”

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.