Вчені виявили новий симптом COVID-19: може маскуватися під ГРВІ

У пацієнтів з коронавірусом зафіксували погіршення слуху, що може виражатися як у раптовій його втраті, так і просто в закладеності вух. Такий симптом, що виникає при вірусних інфекціях, включаючи грип, герпес і цитомегаловірус, здатний також сигналізувати про можливе зараження COVID-19.

Медики зареєстрували подібні випадки у Великій Британії, Єгипті, Туреччині та Німеччині. Дослідники при цьому не можуть довести, що SARS-CoV-2 безпосередньо викликає втрату слуху, але зауважують, що клітини, що вистилають середнє вухо, мають рецептори ACE-2, які цей вірус використовує для проникнення всередину клітин. Про це пише Live Science.

Також вчені звертають увагу, що інфекція може підвищити рівень запальних хімічних речовин в організмі, які пов’язані з втратою слуху.

Зараз стали відомі результати нового дослідження турецьких вчених, які показали, що майже 20% пацієнтів з коронавірусом мали проблеми з закладеністю вух (всього було вивчено симптоми 172 заражених).

При цьому таку ознаку відзначали близько 12% хворих з легкою формою COVID-19.

Епідеміологи кажуть, що закладеність вух може виникнути і при гострих респіраторних вірусних інфекціях (ГРВІ), але тоді подібний симптом має пройти через декілька днів. Однак якщо крім закладеності, тинітусу чи дзвону у вусі з’явився біль у вухах, медики рекомендують терміново звернутися до фахівця.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.