Заміна водійських прав в Україні: Як це буде працювати і до чого готуватись водіям

Водійські права українців повинні будуть відповідати стандартам ЄС, пише ZIK.

Новий документ буде визнаватися іншими країнами. Однак термін дії посвідчення значно скоротиться, а деяким водіям доведеться кожні п’ять років проходити перенавчання. Які нововведення чекають водіїв з 2018 року, дізнавався сайт «Сегодня».

Україна повинна прийняти дві директиви, які діють в ЄС. Нові вимоги найбільше торкнуться водіїв автобусів і вантажівок. Перша Directive 2006 \ 126 \ ЄС відноситься до водіїв легкових авто. Головна зміна – новий термін дії посвідчення. Зараз права, видані до 2011 року, – безстрокові, права після 2011-го потрібно міняти кожні 30 років. За правилами ЄС права будуть дійсні 10-15 років. Наприклад, в Австрії, Фінляндії, Німеччині, Кіпрі, Польщі, Греції та Словаччині документ дійсний 15 років. В інших країнах – по 10 років.

Фактично ця директива вводить один стандарт водійських посвідчень для всіх країн Євросоюзу. Скорочення терміну дії водійських прав зробить рух на дорогах безпечнішим і зменшить кількість підробок документа, впевнена експерт Українського центру європейської політики Світлана Майструк.

Для повторного отримання прав потрібно буде пройти медогляд. За словами Майструк, в країнах Євросоюзу – це, в основному, перевірка зору у окуліста або огляд у лікаря по транспортній медицині. Водії старші 50 років будуть проходити медогляд частіше – раз в три-п’ять років. Додаткових перевірок водіям легковиків проходити не доведеться.

«Заміна водійських прав – це тільки адміністративний захід. Вона не вимагає іспитів. Тобто людина складає іспит тільки один раз», – пояснює Світлана Майструк.

Також в новому посвідченні водія може з’явитися чіп. На нього будуть записуватися дані водія і історія правопорушень. Також він служить додатковим захистом від підробок. Однак ця умова Україна не зобов’язана виконувати.

Читайте також  Економіст пояснив, доки триватиме різке коливання гривні

«Наскільки це потрібно Україні, необхідно досліджувати. Європейські країни інтегровані в загальну систему. Але чи буде в неї інтегрована Україна – це питання», – відзначає експерт.

Також будуть нові вимоги до водіїв мопедів і мотоциклів. Їм можуть підвищити вік водіння до 16-18 років і зобов’яжуть здавати тести. Водити великі мотоцикли українця можуть дозволити з 24 років.

Кожні п’ять років – перенавчання

Директива 2003/59 / ЄС торкнеться професійних водіїв. Всі її норми Україна зобов’язана виконати. Так, до водіїв вантажівок і автобусів висуваються суворіші вимоги, оскільки вони несуть велику відповідальність за безпеку пасажирів та інших учасників дорожнього руху. Професійним водіям доведеться отримати початкову кваліфікацію. Для цього потрібно пройти курс навчання з 280 годин лекцій. Потім проходити навчання і змінювати права потрібно кожні п’ять років.

Водіям пасажирського і вантажного транспорту медогляд також доведеться проходити кожні п’ять років. За нормами Європейського союзу, медогляд їм доведеться проходити в повному обсязі, зазначає начальник Головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій.

«Поки ми припускаємо термін дії посвідчення для водіїв першої категорії – 15 років, для професійної групи – 5 років. Це все ще буде розглядатися в парламенті. Поки МВС відштовхується від цих позицій. Щодо чіпа – він і справді носить рекомендаційний характер. Але варто прислухатися до цих рекомендацій і починати думати наперед. ми плануємо також використовувати технологію чіпування посвідчень. у МВС сервісні центри вже забезпечені обладнанням, і ми плануємо запропонувати Верховній Раді варіант, який також в водить використання чіпів «, – пояснює чиновник.

Професійним водіям для отримання початкової кваліфікації потрібно буде скласти іспит. Однак вимоги до екзаменації кожні п’ять років немає. Міністерство інфраструктури вже готує законопроект для введення в українське законодавство норм ЄС. У той же час експерти відзначають, що проект на даному етапі не має вимог до початкової кваліфікації.

Читайте також  ГАЛОПОМ ПО ЄВРОПАХ: ЩО ДАСТЬ УКРАЇНЦЯМ БЕЗВІЗОВИЙ РЕЖИМ ІЗ ЄС? (ІНФОГРАФІКА)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.