Автомобілізація: машини забирають на користь ЗСУ – які компенсації дають і як оформити

У кого можуть забрати автомобіль для потреб ЗСУ


Під час дії воєнного стану в українців можуть вилучати автомобілі для потреб ЗСУ. Ця норма не поширюється на тих, у кого є лише один транспортний засіб, однак в інших випадках автомобіль можуть мобілізувати. Про це йдеться в Законі України.

Під час воєнного стану існує військово-транспортний обов’язок. Його встановлюють для задоволення потреб ЗСУ та інших військових формувань транспортними засобами і технікою.

Військово-транспортний обов’язок поширюється на:

центральні та місцеві органи виконавчої влади;
інші державні органи;
органи місцевого самоврядування;
підприємства, установи та організації;
громадян, власників транспортних засобів.
Однак не можуть вилучити автомобіль у тих українців, у яких є лише один транспортний засіб.

У тексті закону про мобілізацію чітко визначено, що вилучати автомобіль або інший транспортний засіб можуть:

співробітники ТЦК та СП,
СБУ або ГУР на підставі рішень місцевих державних адміністрацій, оформлених відповідними розпорядженнями.
У законі прописано чіткий алгоритм процедури, як вилучати транспортний засіб для потреб ЗСУ. Так, представники ТЦК та СП, ГУР або СБУ зобов’язані скласти акти прийому-передачі, в яких зазначають технічний стан авто, залишкову (балансову) вартість та всі необхідні відомості, що дозволяють ідентифікувати автомобіль.

Після закінчення воєнного стану та оголошення демобілізації вилучені автомобілі мають повернути власнику протягом 30 днів. Також Кабмін визначатиме порядок виплати компенсації, якщо транспортний засіб неможливо повернути.

Слід враховувати, що існують також заборони на мобілізовані транспортні засоби. Таким чином, автомобіль не можуть:

відправити за межі України або в інші області (відправка в інші області можлива тільки після повідомлення ТЦК про місце знаходження транспортного засобу на термін не більше одного місяця),
передати у власність іншим юридичним особам або громадянам,
надавати в оренду (лізинг) або як предмет застави для виконання зобов’язань за кредитними договорами.
Після оголошення демобілізації власник автомобіля або іншого транспортного засобу може отримати компенсацію, якщо його техніка була пошкоджена. Для цього необхідно звернутися до ТЦК та СП за місцем залучення та подати заяву про відшкодування збитків. До неї необхідно додати акт прийому-передачі автомобіля, акт про повернення при демобілізації транспортних засобів і звіт про оцінку майна (акт оцінки майна) або висновок експерта (експертне дослідження).

Читайте також  Великі зміни в українській армії: Це торкнеться не тільки призовників

Протягом 10 робочих днів у ТЦК зобов’язані розглянути заяву та оформити висновок про виплату компенсації збитків, завданих автомобілю або іншому транспортному засобу під час мобілізації.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.