Не оновилися в ТЦК: повний перелік покарань та наслідків – як із цим жити

З набранням чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (№ 3633-IX) вимоги до військовозобов’язаних істотно посилилися.

Особлива увага приділяється своєчасному оновленню військово-облікових даних і багатьох українців хвилює, що буде, якщо ці дані не оновити.

Докладніше про те, яка відповідальність загрожує українцям за відмову від мобілізації, інформує 24 Канал.

Своєчасне оновлення даних військового обліку – це просто формальність. Воно необхідне для:

Оптимізації мобілізаційної роботи: Актуальні дані щодо військовозобов’язаних дозволяють військовим комісаріатам оперативно реагувати на зміни обстановки та ефективно виконувати завдання мобілізації.
Забезпечення національної безпеки: Точна інформація про місцезнаходження та стан здоров’я військовозобов’язаних дозволяє своєчасно формувати резерви та забезпечувати обороноздатність країни.
Запобігання зловживанням: Актуальні дані щодо військовозобов’язаних дозволяють виключити випадки незаконної мобілізації або ухилення від військової служби.
Яка відповідальність передбачена за недотримання військового обліку?
Адміністративна відповідальність:
Примусове доставлення у військкомат: Керівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) мають право звернутися до поліції для адміністративного затримання та доставки громадянина, який ухиляється від виконання обов’язків з військового обліку.
Обмеження права керування транспортними засобами: У разі якщо громадянин не виконує вимоги порядку денного, ТЦК може звернутися до суду з клопотанням про тимчасове обмеження його права керувати транспортними засобами.
Штраф: За порушення правил військового обліку, відмову від порядку денного або неявку до ТЦК під час дії військового стану передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 17 до 25 тисяч гривень.
Кримінальна відповідальність
В окремих випадках, за ухилення від військової служби чи мобілізації, може наступати кримінальна відповідальність, яка передбачає більш суворі покарання, аж до позбавлення волі.

Читайте також  Увірвався майже 6-бальний шторм: Потужна магнітна буря обрушилася на Україну

Як уникнути відповідальності?
Щоб уникнути відповідальності за недотримання військового обліку, необхідно:

Своєчасно оновлювати свої дані: Регулярно перевіряйте правильність своїх даних у військовому квитку та за потреби вносьте зміни.
Якщо ви отримали повістку, обов’язково з’явитесь у вказаний час та місце.
Повідомляти про будь-які зміни: При зміні місця проживання, сімейного стану або стану здоров’я негайно повідомляйте про це військкомат.
Дотримання вимог військового обліку – це громадянський обов’язок кожного чоловіка. Несвоєчасне оновлення даних та ухилення від виконання обов’язків може призвести до серйозних наслідків. Тому важливо бути відповідальним та своєчасно виконувати всі вимоги законодавства.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.