В ЄС підняли питання про можливість скасування безвізу для України і низки інших країн — ЗМІ

Деякі країни-члени Євросоюзу підняли питання про можливість скасування безвізового режиму з країнами Західних Балкан, а також з Україною, Грузією і Молдовою, повідомляє RFE RL.

У розпорядженні журналістів опинився внутрішній документ ЄС, в якому зазначено, що таке питання було піднято через «зловживання» з боку громадян зазначених держав.

Серед згаданих зловживань вказують незаконне проживання і необгрунтовані запити про надання притулку.

Згідно з документом, Німеччина, Франція та Італія останнім часом все більше розчаровані через так звані зловживання безвізом. У документі згадується про зростання «правопорушень, пов’язаних з несанкціонованим проживанням» з боку громадян Албанії, Молдови, України та Сербії.

У документі також йдеться про збільшення на понад 50% за останні три місяці клопотань про надання притулку з боку громадян Грузії в порівнянні з тим же періодом в 2019 році. Механізм зупинення дії безвізового режиму передбачає, що збільшення більш ніж на 50% випадків незаконного перебування або прохань про надання притулку з низьким рівнем схвалення може привести до повторного введення віз.

У документі Німеччина згадала Молдову як особливо серйозний випадок, оскільки зростання клопотань про надання притулку з червня по серпень цього року становило 429% порівняно з аналогічним періодом в 2019 році.

Італія також висловила сумніви з приводу Молдови. Стверджується, що мережі торгівлі людьми, що діють через «сусідні країни», зловживають безвізом і підвищують можливість позбавлення Молдови безвізового режиму «в разі недостатнього прогресу».

Франція згадує проблеми, спричинені громадянами Албанії, Грузії та Сербії.

Бельгія підняла проблему, викликану «тривожним збільшенням» клопотань про надання притулку з Молдови в цьому році.

Чехія також заявила, що нещодавно зросли необгрунтовані клопотання про надання притулку від громадян Грузії, Молдови та України.

Читайте також  Рада скасувала право на відстрочку від мобілізації тим, хто має родичів з інвалідністю

Візовий режим ЄС для Чорногорії, Сербії і Північної Македонії було скасовано в грудні 2009 року, для Албанії та Боснії – в 2010 році, для Молдови — в 2014 році, для Грузії і України — в 2017 році.

Оновлено. Спікер МЗС Олег Ніколенко в коментарі НВ заявив, що Україна не отримувала офіційних сигналів від Європейської комісії про загрозу скасування безвізового режиму з ЄС. Жодних причин для такого рішення немає і не може бути, наголосив він.

«Україна не є державою із високим міграційним ризиком, а співпраця з ЄС в сфері реадмісії як одним із ключових факторів для належного функціонування безвізу відбувається на належному рівні», — зауважив Ніколенко.

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина заявила, що інформація про розгляд в ЄС питання про скасування безвізу з Україною не відповідає дійсності.

«Я розцінюю це як інсценування перед самітом Україна-ЄС. Повністю можу спростувати інформацію, що Україна не відповідає критеріям функціонування безвізового режиму. Моя позиція заснована на офіційному звіті Європейського союзу, за результатами якого приймається рішення про продовження або припинення безвіза. А він каже про те, що Україна відповідає безвізовим критеріям», — сказала Стефанишина в ефірі телеканалу Україна 24.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.