На Прикарпатті розшукують близько двох сотень боржників аліментів

В Івано-Франківській області перебувають у розшуку 192 боржники аліментів.

Про це Суспільному повідомила начальниця Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Вікторія Васильчук, інформує Фіртка.

Щодо кількості постанов, які обмежують права неплатників аліментів, їх було складено 1 442.

За словами Вікторії Васильчук, від початку 2020-го року співробітники відділів управління стягнули кошти з боржників аліментів на користь 13 261-ї дитини. Найбільша сума, стягнена з одного боржника, – 20 тисяч гривень.

“Є злісні неплатники аліментів, термін заборгованості яких може становити і понад кілька років. Виконавці державної виконавчої служби застосовують ті заходи, які передбачені 71-ю статтею Закону України “Про виконавче провадження”. Зокрема, обмеження щодо кермування транспортним засобом, полювання, користування зброєю. В Івано-Франківській області, завдяки таким обмеженням, було стягнуто маже 9 мільйонів гривень”, – каже вона.

У співпраці з Державною прикордонною службою здійснюється реалізація такого обмеження, як у праві виїзду за кордон.

Державна виконавча служба співпрацює з міграційною службою, податковою. А також – з пенсійним фондом, оскільки стягнення може накладатися і на пенсію боржника аліментів.

Виконавча служба має можливість автоматично ініціювати арешт коштів на банківських рахунках злісних неплатників аліментів.

“Спочатку ми співпрацювали тільки з “Ощадбанком”, далі під’єднуються й інші банківські установи, що дає можливість державному виконавцю автоматично, після винесення постанови про відкриття провадження, надіслати її до банку. І банк арештовує кошти боржника”, – говорить Вікторія Васильчук.

Часом боржники намагаються оскаржити арешт їхніх рахунків або майна. Але арештовує рахунок не виконавча служба, а банк. І якщо йде мова про захищені рахунки, на які не може бути накладене стягнення, то, відповідно, встановлення такого статусу рахунка має бути визначений банком. Якщо банк накладає арешт на такий рахунок, то він не є захищеним.

Читайте також  На Прикарпатті запрацюють 46 дитсадків, але батьків все ж просять залишати дітей вдома

“Якщо боржник має заборгованість зі сплати аліментів понад чотири місяці, а якщо – дитини з інвалідністю – понад три місяці, то ці постанови накладаються автоматично всі разом”, – пояснює очільниця міжрегіонального управління.

Працівники виконавчої служби отримують нагороди за тими провадженнями, за якими вони стягують суми, якщо вони відповідають певним критеріям. Він перераховується у відсотковому співвідношенні до стягненої суми і становить залежно від виду проваджень від 10 до 20 відсотків.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.