Чим відрізняються COLF від BADANTI і що потрібно, щоб ними стати?

Внутрішній сімейний помічник (colf) і опікун для літніх людей (badanti) – дві професії, які в Італії є найпоширенішими серед мігрантів.

За даними INPS, в кінці 2016 року біля 900 тисяч роботодавців виплачували внески своїм працівникам: colf і badanti, з яких colf склали 58%, а badanti – 42% від усіх домашніх працівників. Цими працівниками є в основному трудові мігранти зі Східної Європи, до 46% від усіх інших національностей, які працюють в Італії.

З наведених вище даних можна зробити висновок, що жителі країн пострадянського простору належать до великої групи співробітників цих категорій. І це не рахуючи нелегальних працівників.

Чим відрізняються colf від badanti?

Практично нічим, за винятком того, що colf – це скоріше просто домробітниця, а badanti вимагає певних медичних навичок для роботи з літніми пацієнтами. Як colf також виступають няні для маленьких дітей і просто помічники по будинку (фактично, це ліберальній назві «прислуги, покоївок, садівників, кухарок і т.д.», терміни, які в сучасному  світі соціалістичного впливу Італії себе зжили і які намагаються не вживати). Вadanti – це скоріше доглядальниця і медсестра, яка також зобов’язана виконувати функції colf – прати, прибирати, готувати, але при цьому вміти надати медичну допомогу літній людині, стежити за прийняттям ліків і т.д.

Професійні завдання цих працівників  класифікаторі професій Італії, виражені в типових трудових договорах,  і охоплюють, в тому числі:

– допомога при виконанні основних видів діяльності підопічного – пересування, ходьба, інші фізіологічні потреби;

– турбота про гігієну і естетиці навколишнього середовища підопічного;

– здійснення покупок; приготування страв відповідно до рекомендацій по харчуванню і дієті, харчування або годування (при необхідності);

Читайте також  Шмигаль виставив країнам Європи умови доступу до української робочої сили

– контроль регулярності прийняття ліків;

– організація прогулянок і розважальних заходів (водіння автомобіля), контроль за витратами в цій області.

Крім того, для badanti потрібні базові медичні знання (в разі хвороби протеже), навички емпатії (психологічної схильності до пацієнта), організованість і розуміння. Не варто забувати і про знання італійської мови, тому що спілкування – це елемент, який вибудовує відносини з підопічним.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.