Як коронавірус змінив італійців

Північна Італія є однією з найбільш постраждалих від коронавируса територій в Європі. Її жителі до цих пір не можуть звільнитися від травм, викликаних загибеллю тисяч людей і раптової необхідністі суворої самоізоляції на кілька тижнів. Італійці, як і раніше дуже обережно звертаються навіть зі своїми близькими, уникаючи обіймів і поцілунків, що для темпераментних жителів цієї країни зовсім не характерно. Пам’ять про трагічні події лютого-травня 2020 року робить італійців, що нехарактерно для їх традицій, дуже дисциплінованими в дотриманні основних принципів обережності при пандемії, – пише видання POLITICO.

«Пандемія перевернула з ніг на голову не тільки наше повсякденне життя, але і нашу емоційне життя, тому що команда на фізичну дистанцію поступово створює все більшу і більшу емоційну дистанцію», – говорить автор дослідження того, як коронавірус змінив ментальність італійців.

Італійці відомі своїм опором і творчим підходом в обхід закону, і тим не менш, вони дотримуються правил, щоб обмежити передачу інфекції.

Італійці виявилися першими на Заході, хто випробував лють, з якою вражає цей вірус, і першими, хто побачив, як тисячі людей вмирають від COVID-19.

Це щось настільки жахливе і віддаляє всіх італійців, що вони не можуть без страху навіть обійняти своїх близьких, усвідомлюючи, що постійна пильність варта величезних зусиль.

Отримуючи запрошення на день народження, італієць за звичкою автоматично весело відповідає «так». Але потім, за день до вечірки, з’являються сумніви і побоювання. Домашня вечірка? Скільки буде людей? Чи безпечно їхати в район Бергамо, найбільш постраждалий від COVID-19? Що робити, якщо деякі з гостей заразиться без симптомів? Як мені змусити своїх дітей тримати дистанцію від інших дітей і не торкатися один до одного і до свого обличчя?

Читайте також  В ЄС підняли питання про можливість скасування безвізу для України і низки інших країн — ЗМІ

Зайве говорити, що страх зберігається і на самій вечірці. Дорослі уникають поцілунків і обіймів, хоча маски і не носять. По можливості всі біжать у ванну, щоб вимити руки. І тільки там, завдяки цьому простому заняттю, яке перетворилося в забобонний ритуал для всіх жителів країни, гість відчуває себе в безпеці.

Пандемія перевернула не тільки повсякденне життя, але і любовне життя італійців. Створюється фізична дистанція, а як наслідок, цегла за цеглинкою, і все більша емоційна дистанція.

Італійці менш спонтанні і менш відкриті для себе. І хоча вони знову почали обіймати один одного, без зайвої причини, членів сім’ї, роблять вони це навмисно, а не спонтанно.

Італійці дуже люблять обіймати один одного і влаштовувати сімейні свята. До недавнього часу ідея збереження соціальної дистанції між сім’єю і друзями була незбагненною.

Але правила, які врятували італійців, змінили їх. Люди відчувають себе менш безпечно в дорогих їх серцям місцях, тобто в сім’ї, з бабусями і дідусями, з найближчими друзями. Хто б міг подумати, що одного разу італійці відчують загрозу, коли будуть сидіти поруч з людьми яких вони люблять, або що самі будуть загрозою для інших.

Як ні парадоксально, але італійцям тепер легше розслабитися на роботі або в громадських місцях, де загородки з оргскла і знаки на підлозі визначають простір між людьми, захищаючи їх від їх власних страхів.

Навіть якщо життя повернулося більш-менш до того стану, в якому воно було до пандемії – деякі офіси знову відкриті, вдень діти проводять час з бабусею і дідусем, ми ходимо на обід до родичів по неділях, багато людей наважилися поїхати у відпустку – але ці, здавалося б, звичайні ситуації відчуваються як подвиг.

Читайте також  Українець обійшов росіянина у боротьбі за титул чемпіона Європи

В Італії більше немає ніякої спонтанності – і це справжня трагедія самої експресивної до лютого 2020 року нації в світі.

Італійці знову обіймаються, щоб привітати родичів, але роблять це обережно. З повертанням  голови в різні боки. Бабусі обіймають онуків стоячи прямо, не нахиляючись, щоб їх рот і ніс були якнайдалі від дитячих личок.

Чи можуть любов і прихильність співіснувати з дивною хореографією соціального дистанціювання? Напевно, так, але ця неприємна нова нормальність вимагає від італійців великих зусиль.

Італійці стали суспільством, яке уважно вивчає, наскільки безпечними можуть бути привітання або обійми. Коли ми зустрічаємо сусідів на сходах, ми стоїмо за кілька кроків один від одного. Коли ми бачимо групу людей на тротуарі, ми зазвичай переходимо на іншу сторону. Ми асоціюємо незнайомців з загрозою, – скаржаться італійці в соцмережах.

Найбільше жителі Італії бояться, що діти, які ростуть в умовах пандемії, почнуть усвідомлювати небезпеку інших людей. Що вони можуть бути хворі, що вони можуть неусвідомлено поширювати вірус. Коли ми говоримо їм мити руки після гри з іншою дитиною або триматися подалі від інших дорослих, звідки їм знати, що мова йде про захист від вірусу, а не від людей?

Може бути, через рік всі ці страхи і сумніви залишаться лише далеким спогадом. Може бути, вірус виявиться всього лише хвилею  божевільного життя італійців, і вони зможуть знову обійнятися без страху.

Але поки що спогади про пандемію все ще занадто важкі. Всього кілька місяців тому військові вантажівки вивозили з лікарень сотні трун. Люди похилого віку залишалися в будинках для людей похилого віку без відвідування. Єдиний контакт, який вони могли встановити зі своїми родичами, – це махнути рукою через скло. Друзі втрачали своїх батьків, бабусь і дідусів, часто навіть не маючи можливості попрощатися належним чином.

Читайте також  "Штам "Дельта" спеціально вражає міцних, задуха валить із ніг": лікар про вразливість найздоровішої групи населення

Хоча неможливість без страху обійняти близьких – це щось жахливе і віддаляє жителів Італії один від одного, вони знають, що їх пильність варто витрачених зусиль. Ніхто в Італії не хоче повернення до весни 2020 року.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.