Батьку Зеленського хотіли дати довічну стипендію: чим заслужив і скільки обіцяли

В соціальних мережах поширили фейк про те, що президент України Володимир Зеленський нібито указом присвоїв своєму батькові Олександру Зеленському довічну стипендію. Однак проєкт документа був знятий з розгляду Кабміну та рішення не було прийнято.

Батьку Зеленського хотіли дати довічну стипендію: чим заслужив і скільки обіцяли

При цьому проєкт документа був опублікований на офіційному сайті Кабінету міністрів України.

“Призначити довічні стипендії видатним діячам освіти, які досягли семидесятирічного віку… Зеленському Олександру Семеновичу – 1947 року народження, докторові технічних наук, професорові”, – говорилося в тексті.

Розгляд питання було винесено на засідання Кабінету міністрів в середу, 2 вересня, але потім в.о. міністра освіти Сергій Шкарлет зняв це питання з розгляду.

Як з’ясувалося, ідею присвоїти довічну стипендію Олександру Зеленському фактично подав т. в. о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет.

Це випливає з пояснювальної записки до відповідного указу президента щодо призначення довічних державних стипендій видатним діячам освіти. Зазначається, що актуальність ухвалення цього рішення полягає в тому, щоб такими виплатами стимулювати творчу працю діячів освіти і засвідчити їхні видатні особисті досягнення.

Проєкт указу.

Батьку Зеленського хотіли дати довічну стипендію: чим заслужив і скільки обіцяли

Пояснимо, що в разі прийняття указу, розмір довічної державної стипендії, яку хотіли призначити батькові президента Зеленському, склав би 2568 гривень.

Це випливає з закону “Про державні стипендії для видатних діячів науки, освіти, культури і мистецтва, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту та інформаційної сфери” 2015 року, на підставі якого призначалася виплата.

Згідно з проєктом указу президента, довічну державну стипендію Зеленському повинні були дати як видатному діячеві освіти. У ньому зазначалося, що він має науковий ступінь доктора технічних наук і звання професора. Як відомо, батько президент працює завідувачем кафедри інформатики та інформаційних технологій Криворізького економічного інституту.

Так, розмір довічної стипендії, відповідно до закону, становить 1,5 прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Станом на 1 липня 2020 року такий мінімум становить 1712 гривень. Отже, розмір стипендії для Зеленського повинен був бути 2568 грн.

Читайте також  Одинадцятирічна прикарпатка, яка народила від пенсіонера-педофіла, виїхала з України

Додамо, що Олександру Зеленському в цьому році має виповнитися 73 роки.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.