На Прикарпатті посилять готовність медзакладів другої лінії для госпіталізації хворих на COVID-19

Голова Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів доручив керівникам районів підвищити рівень готовності медзакладів другої лінії для госпіталізації хворих на коронавірусну хворобу.

Про це інформують у пресслужбі ІФ ОДА, передає Фіртка.

З моменту поширення коронавірусу в Україні зареєстровано 121215 хворих на COVID-19. На Прикарпатті на коронавірусну хворобу захворіло вже 8661 особа. За останню добу недугу виявлено у 165 жителів області.

За словами в.о. директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ірини Кобельської, за останніх 10 днів на Івано-Франківщині щоденно реєструється 160-175 хворих на COVID-19. Загалом найбільше хворих зареєстровано у п’яти районах та в обласному центрі. Зокрема, в Тисменицькому (692 випадки), Калуському (717), Коломийському (787), Косівському (624), Надвірнянському (485) районах та м. Івано-Франківську (2738).

Ірина Кобельська акцентувала увагу на значному зростанні кількості звернень прикарпатців до медичних закладів області із симптомами COVID-19. Зокрема, наголосила, що щоденно бригадами екстреної медичної допомоги скеровуються на стаціонарне лікування 60-80 хворих з підозрою на коронавірус.

«Для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 в області розгорнуто 1731 ліжко у закладах першої хвилі, визначених для госпіталізації хворих із підозрою та підтвердженням коронавірусної хвороби. Зайнято хворими 1165 ліжок або 67,3 %, – зазначила управлінець. – На стаціонарному лікуванні перебувають понад 500 хворих із пневмоніями. У відділеннях інтенсивної терапії розгорнуто 129 ліжок, перебуває на лікуванні 95 хворих, із них четверо на штучній вентиляції легень та 40 – на СІРАР-терапії. Амбулаторне лікування отримують 490 пацієнтів із легкими формами захворювання».

У зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації для лікування хворих вже додатково розгорнуто 225 ліжок. Також облаштовують ліжкомісця у шести закладах другої лінії (Коломийська інфекційна лікарня, Тлумацька ЦРЛ, Богородчанська ЦРЛ, Снятинська ЦРЛ, Яремчанська ЦМЛ, Бурштинська ЦМЛ).

Читайте також  Мер Івано-Франківська забив на сполох через епідемію коронавірусу в місті

«Зважаючи на значне зростання кількості хворих на COVID-19, хочу звернутися до голів райдержадміністрацій та керівників міст із дорученням вишукати необхідний фінансовий ресурс для підвищення готовності медичних закладів другої лінії для госпіталізації хворих на коронавірусну хворобу, їх контрактування з НСЗУ за відповідним пакетом Програми медичних гарантій, – наголосив Віталій Федорів. – Лікарні, які лікують хворих на COVID-19, повинні бути забезпечені всіма необхідними медикаментами та обладнанням для надання належної допомоги пацієнтам».

Слід додати, що на сьогодні вірусологічними лабораторіями проведено 13017 досліджень методом полімеразно-ланцюгової реакції, з яких 8661 із позитивним та 4184 з негативним результатами.

Також йшлося про регіональні показники для карантину, згідно з якими проводиться зонування адміністративних одиниць для протидії коронавірусу.

Додамо, що кількість нових випадків захворюваності в області на 100 тисяч населення наразі складає 87,48. Середня кількість тестувань – 75,66. Завантаженість ліжок – 67,3 %.

На основі зазначених даних три міста і три райони Прикарпаття потрапили до «червоної зони», в яких посилено карантинні заходи.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.