Турецька адвокатка померла після 238 днів голодування

Турецька адвокатка 42-річна Ебру Тімтік померла в стамбульській лікарні пізно ввечері в четвер. Вона постила 238 днів.
Про це інформує Associated Press.

Адвокатка з прав людини, яка голодувала у турецькій в’язниці, вимагаючи справедливого судового розгляду щодо себе та своїх колег, померла, заявила група адвокатів.

Зазначається, що адвокатку та 17 її колег звинуватили у зв’язках із забороненою Революційною народно-визвольною партією-фронтом (DHKP/C) – бойова група, призначена терористичною організацією Туреччиною, США та Європейським Союзом. Тімтік засудили в березні 2019 року до 13 років і шести місяців ув’язнення. Її справа переглядалася апеляційним судом.

Відомо, що Тімтік розпочала голодування в лютому на знак протесту проти незаконного судочинства під час судового розгляду разом з іншим колегою Айтаком Унсал, який, як повідомляється, перебуває у критичному стані.

Відзначається, що опозиційні партії довго сумніваються в неупередженості та незалежності судів Туреччини за правилом президента Реджепа Таїпа Ердогана. У той же час групи адвокатів повідомили про кілька недоліків під час судового процесу. Вони включали відсторонення суддів, які спочатку наказали звільнити адвокатів із СІЗО, та використання анонімних свідків, які дали свідчення проти них.

У п’ятницю поліція намагалася перешкодити натовпу прихильників Тімтік зібратися біля меморіалу поблизу Стамбульської асоціації адвокатів, повідомляє газета “Евренсель”. Пізніше спецназ застосував сльозогінний газ та гумові кулі, щоб заблокувати марш протесту. Як мінімум, один адвокат був затриманий, йдеться у повідомленні.

“Ебру Тимтік безсмертна” та “Айтак Унсал – це наша честь” – з такими словами скандували присутні, оплакуючи страждання адвокатів.

Представник Європейської комісії Пітер Стано заявив, що ЄС “глибоко засмучений” смертю Тімтік.

“Голодування Ебру Тімтік за справедливий суд та його трагічний результат болісно ілюструють нагальну необхідність турецької влади достовірно вирішити ситуацію з правами людини в країні та серйозні недоліки, які спостерігаються в турецькій судовій системі”, – сказав Стано.

Читайте також  На Прикарпатті суд не зміг оштрафувати чоловіка, якого спіймали п'яним за керуванням трактора

Він додав, що “сильна та незалежна юридична професія, поряд із незалежною судовою системою, є ключовим принципом справедливої ​​системи правосуддя”.

Європейський орган демократії та прав людини, Рада Європи, членом якої є Туреччина, закликала країну “відновити та підтримувати” роль адвокатів як захисників прав людини.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.