Знову відсутній захисник: суд у справі вбивці болгарської студентки вкотре перенесли

У червер, 15 березня, в Івано-Франківському міському суді відбувся розгляд справи туркмена Ельдара Астанова.
На сьогоднішнє засідання з‘явилися обвинувачуваний Астанов, прокурор Боровик, захисник Шкварок та перекладач Родчин. Справу веде колегія суддів Руденко, Зеленко та Деркач.

Захист повідомив, що не може брати участь у судовому засіданні, бо подав документи про припинення дії доручення безоплатної правової допомоги, бо обвинувачуваний має укладений договір із іншим адвокатом.

«Це мій консультант, а не адвокат», – заперечує обвинувачуваний Астанов.

Але суд не передбачає такої посади, як консультант, а значить адвокат Кінаш – є його захисником. На минулому засіданні обвинувачуваний обіцяв, що знайде собі іншого адвоката. Але сьогодні він був відсутній на засіданні. Тому суд змушений відкласти засідання. Дата наступного – 20 березня  о 14.30.

До слова, минуле засідання, яке відбувалося 19 лютого, перенесли через неявку перекладачів.

Нагадаємо, що студентка ІФНМУ із Болгарії Дішлі Еля Зія зникла у Франківську ще ввечері 31 травня цього року. Її подруга забила на сполох 6 червня і повідомляла, що дівчину востаннє бачили в компанії хлопця-туркмена. Втім, спершу студент, із яким мешкала болгарка, заявив, що вона взяла посеред ночі телефон і просто кудись пішла. Хоча сусіди одразу говорили про крики, які чули півночі із квартири. Вже 8 червня студентку подали у державний розшук.

А за кілька днів, 12 червня, поліція знайшла тіло дівчини зі слідами насильницької смерті в чемодані в озері на Рогатинщині. Наступного дня2 лютого н у лісі на Городенківщині виявили особисті речі вбитої студентки: телефони, рюкзак, ланцюжок. 22 червня Івано-Франківський апеляційний суд залишив без задоволення апеляцію підозрюваного туркмена Ельдара Астанова, котрий просив змінити запобіжний захід на домашній арешт, і залишив його в СІЗО.

Колегія суддів вирішила відкласти підготовче засідання через неявку потерпілого. Оскільки термін утримання Ельдара Астанова збігає в листопаді, у суді обговорили питання продовження чи скасування тримання під вартою. Враховуючи ризики та тяжкість злочину, колегія суддів ухвалила продовжити на 60 діб тримання Астанова під вартою (до 7 січня).

На засіданні 28 листопада підсудний Астанов вирішив відмовитися від адвоката і просив укласти договір з іншими захисником. Нова захисниця підсудного з’явилася. Втім, Астанов не задоволений тим адвокатом, якого йому надали. Відтак, він просить замінити державного захисника.

12 лютого засідання знову перенесли через некомпетентність перекладача. Жінка не розуміла судової термінології. А вже 14 лютого суд призначив справу вбивці болгарської студентки до розгляду по суті.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.