В Україні можна по-новому потрапити на прийом до лікаря

В Україні за п’ять місяців дії електронних направлень та медичних карток лікарі зробили вже понад 28 мільйонів Е-записів про своїх пацієнтів. Найчастіше українці ходили до неврологів. Втім медики нерідко скаржаться на збої в електронній системі.

Електронні направлення видають наразі на консультацію до вузького спеціаліста, на лабораторні аналізи, УЗД, рентген, діагностику онкології, а також на шпиталізацію і реабілітацію, пише ТСН.

Без направлення можна записатися до гінеколога, психіатра, нарколога, стоматолога, а в екстрених випадках до фтизіатра, педіатра та до лікаря, у якого пацієнт під наглядом із хронічним захворюванням, або якщо пацієнта привезла карета швидкої допомоги. В інших випадках треба спершу йти до сімейних лікарів.

Сімейний лікар Олег Вовкотруб відправив свою пацієнтку на консультацію до колеги невролога. Вона, своєю чергою, має отримати на телефон повідомлення із спеціальним кодом, який треба використати для запису до лікаря.

Якщо немає мобільного телефона, лікар надрукує направлення. Воно дійсне протягом року.

У реєстратурі районної лікарні, куди прийшла пацієнтка, невелика черга. Талон у традиційному розумінні не видають, адже на телефон має надійти СМС з підтвердженням.

“Він (пацієнт –ред.) може подзвонити телефоном і забронювати собі місце телефоном до першого вільного лікаря, але не всі хочуть читати інформаційний стенд. І вони йдуть “по-старинці”, до поліклініки”, – кажуть у медзакладі.

Пан Віталій перед реєстратурою розповідає ТСН, що має електронне направлення до невролога, але не знає, якого лікаря обрати. Чоловік запропонував, щоб сімейний лікар одразу міг записувати пацієнтів, до відповідного фахівця.

“Була б інтеграція між лікарняними інформаційними системами, то людина до реєстратури в черзі не стояла би взагалі. Пацієнт, який йде до сімейного лікаря, мав би змогу бути записаним цим лікарем до будь-якого вузького спеціаліста в будь-якій лікарні”, – каже Антон Довгопол, головний лікар Ірпінської міської лікарні.

Читайте також  Влада нова – схеми старі: як на Прикарпатті багатомільйонні тендери виграє сумнівна фірма з “посьолка” під Одесою

ТСН передала побажання до розпорядника бази – Національної служби здоров’я. Там відповіли, що це, передусім, залежить від фінансування.

“Це буде залежати від фінансування, звичайно… Але насправді питання дискусійне. Пацієнт самостійно визначає, куди йому йти, де йому територіально кращий заклад, де кращі фахівці, можливо, йому хтось порадив”, – пояснює Дмитро Черниш, директор Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров’я Національної служби здоров’я.

З новою системою медики працюють від квітня, але досі скаржаться на перебої.

“Після одинадцятої години і вчора висіла (онлайн система –ред.) Пацієнти йдуть додому. Коли запрацює електронна система, їм на телефон прийдуть електронні направлення”, – зазначає медик.

Разом із тим заступник міністра охорони здоров’я Ярослав Кучер каже, що система в стадії розробки. Тому можливі проблеми.

“Але треба розділяти: можливо, там були проблеми зі зв’язком в самій лікарні”, – пояснює він.

Новація наразі не стосується обласних лікарень і медичних інститутів. Там ще приймають з паперовими направленнями.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.