Американські військові готують операцію в Перській затоці

Сполучені Штати займають плануванням військової операції під назвою “Вартовий”. Метою операції буде забезпечення безперешкодного проходження та зниження напруженості в міжнародних водах в усій Аравійській затоці, Ормузькій протоці, протоці Баб-ель-Мандеб та Оманській затоці.

Підготовка операції в Перській затоці почалась на тлі затримання британського танкера іранським Корпусом вартових ісламської революції в п’ятницю, повідомляє The Hill.

Пізніше стало відомо, що виконуючий обов’язки голови Пентагону Річард Спенсер схвалив перекидання військового контингенту в Саудівську Аравію ЗМІ: Саудівська Аравія готова розмістити в країні військовий контингент США для “захисту інтересів США” в близькосхідному регіоні.

Центральне командування США розробляє міжнародну морську операцію “Вартовий”, щоб посилити нагляд і безпеку на ключових водних шляхах на Близькому Сході, щоб забезпечити свободу судноплавства на тлі недавніх подій в регіоні Перської затоки,
– йдеться в заяві командування.

Зазначається, що США будуть координувати свої дії в рамках операції “Вартовий” з союзниками, щоб “забезпечити свободу судноплавства в регіоні і захистити життєво важливі морські шляхи”.

Загострення ситуації в Перській затоці
Ситуація в Перській затоці та прилеглих районах помітно загострилася в останні кілька місяців. У сусідній Оманській затоці в середині червня було здійснено напади на танкери Front Altair і Kokuka Courageous. За деякими даними, на їх борту були здетоновані магнітні міни, через що почалася пожежа. Офіційного підтвердження цьому немає. США звинуватили у нападі на танкери Іран. Тегеран свою причетність до подій рішуче заперечує.

Згодом іранські військові повідомили про збитий американський безпілотник Перед атакою на танкери в Оманській затоці Іран обстріляв безпілотник США після того, як апарат нібито порушив повітряний простір Ірану. Водночас Центральне командування Збройних сил США заявило, що безпілотник збили над Ормузькою протокою в міжнародному повітряному просторі.

Читайте також  У київському метро двоє підлітків стрибнули під потяг

Пізніше, в середині липня, з’явилися повідомлення про спробу іранських військових затримати британське судно П’ять катерів Ірану намагалися зупинити британський танкер у Перській затоці в районі Ормузької протоки на тлі затримання в Гібралтарі танкера ісламської республіки. Тегеран ці твердження спростовує. Однак Великобританія попередила Іран про рішучі та невідворотні дії у випадку, якщо спроби затримання суден продовжаться.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.