7 хвороб, на які треба перевіритися, якщо ви погано спите

Деякі хвороби провокують проблеми зі сном.

Якщо ви погано спите вночі або не можете заснути ввечері — це не лише неприємно, але й не дуже безпечно. Якщо проблеми зі сном тривають довше тижня, якщо вони регулярно повертаються, саме час звернутися до лікаря. Розповідаємо, про які небезпечні хвороби може попереджати безсоння, інформує Ukr.Media.

Хвороби серця

За даними фахівців Американського коледжу кардіологів, 44 % людей, які страждають через захворювання серця, відчувають різні проблеми зі сном. Як вважають лікарі, уся справа у застої рідин, яка протягом дня накопичуються у нижніх кінцівках, а протягом ночі перерозподіляється по усьому тілу. У будь-якому випадку, якщо ви регулярно відчуваєте безсоння, або часто прокидаєтеся вночі, зверніться до лікаря і зробіть ЕКГ та УЗД серця.

Хвороби щитоподібної залози

Гіпертиреоз — стан, за якого функція щитоподібної залози є підвищеною — прискорює метаболічні функції організму, через що людина відчуває тривожність, знервованість, а також підвищену енергію. Вночі цей стан заважає повноцінно розслабитися і зануритися у сон.

Якщо ви відчуваєте щось подібне і особливо якщо помічали у себе інші симптоми порушення діяльності щитоподібної залози, обов’язково зверніться до ендокринолога!

Артрит

80 % людей, які страждають через артрит, мають проблеми зі сном. Причому справа не лише у больових відчуттях: за наявності артриту в організмі розвивається запальний процес, який часто призводить до розвитку підвищеної тривожності. Якщо ви усю ніч крутитесь і не можете заснути, якщо постійно повертаєтеся думками до неприємних подій вашого життя і відчуваєте тривогу за майбутнє, вам потрібні не лише протитривожні препарати, але і консультація спеціаліста з артриту.
Алергія

Кожна друга людина, яка страждає на ту чи іншу форму алергії, зіштовхується з порушеннями нічного відпочинку. У першу чергу, зрозуміло, це пов’язано з набряком носових пазух: сильна закладеність і нежить заважають спати. Якщо ви також відзначаєте у себе свербіж, кашель, сльозотечу, які не супроводжуються застудою або грипом, зверніться до алерголога.

Читайте також  11 цитат, які варто згадати, якщо ви багато думаєте про непотрібні речі

Гормональні коливання

Середній вік настання менопаузи — 51 рік, але порушення сну, викликані зміною гормонального фону, можуть початися на кілька років раніше. Річ у тім, що протягом усього періоду передменопаузи постійно знижується вироблення прогестерону — гормону, що сприяє гарному сну. Втім, якщо вам ще далеко до менопаузи, а нічний сон залишає бажати кращого, можливо, вам варто звернутися до гінеколога-ендокринолога і здати аналіз крові на рівень статевих гормонів. Іноді порушений нічний сон може попереджати про синдром полікістозних яєчників, що розвивається.

Хвороба Паркінсона та синдром Альцгеймера

Порушений нічний сон може бути ранньою ознакою вікових когнітивних захворювань — таких, як хвороба Паркінсона або хвороба Альцгеймера. Труднощі із засинанням, нічні пробудження, а також нічні кошмари і синдром неспокійних ніг — все це привід звернутися до невропатолога і перевірити стан центральної нервової системи. Про всяк випадок.

Депресія

Безсоння — постійна супутниця депресії, через неї страждають три чверті усіх тих, у кого діагностовано цей розлад. Причому залежність двостороння: не лише депресія викликає порушення сну, але і недолік нічного відпочинку здатний спровокувати розвиток захворювання. Тому важливо відстежувати свій психологічний стан і звертатися до лікаря, якщо ви відчуваєте занепад сил, недолік енергії, пригнічений настрій і інші симптоми.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.