Українцям без лічильників на газ доведеться платити в три рази більше

В Україні з 1 січня 2020 року тим сім’ям, які не встановили газові лічильники, норматив на споживання газу збільшать в три рази. Відповідно збільшаться і суми в платіжках.

І це нововведення торкнеться величезної кількості сімей. Точної цифри немає (лічильники встановлюють щодня), але ще кілька місяців тому в Міністерстві енергетики публікували пропозиції змінити нормативи, в яких вказували, що лічильників на газ немає в 3,3 млн квартир.

Наприклад, якщо зараз сім’я з трьох осіб, яка користується тільки газовою плитою, повинна платити за 9,8 куба (3,28 на людину), то по граничним нормативам доведеться сплатити вже 29,4 кубометра (9,8 куба на людину). Наприклад, за чинним тарифом сума в платіжці може вирости з 29,1 до 87,3 грн. Тобто в три рази.

Зараз в учасників ринку і профільних нардепів є загальне розуміння, що газ не відключатимуть.

Замість цього постачальникам дозволять просто збільшити норматив. Наприклад, як розповів перший заступник голови комітету з енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко, в законі дійсно сказано, що з 1 січня 2021 газ тим, у кого немає лічильника, зовсім повинні відключити.

Але по відчуттям парламентарія, замість цього всього лише продовжать стару норму.

“У мене є відчуття, що дія закону, який дозволяє платити за газ не за лічильником, а виходячи з норми споживання, все ж в останній момент продовжать” – сказав Кучеренко.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.