Дешевий “мерседес” і багата теща: як живуть нардепи від Прикарпаття

Серед прикарпатських мажоритарників є двоє фігурантів антикорупційних розслідувань. Що відображено в їхніх деклараціях за 2019 рік і як живуть інші народні депутати з регіону, проаналізували журналісти руху ЧЕСНО.

Доходи прикарпатських мажоритарників за 2019 рік
Найбільше з-поміж прикарпатських нардепів-мажоритарників заробив самовисуванець Андрій Іванчук – його статки за рік поповнилися майже на десять мільйонів гривень. Зауважимо, що понад 9 мільйонів депутат одержав як відсотки за вкладами в “Укргазбанку”, а більш ніж пів мільйона становила його заробітна плата у Верховній Раді.

Дешевий “мерседес” і багата теща: як живуть нардепи від Прикарпаття 1

Доходи Ігоря Фріса зі “Слуги народу” та його родини сягнули понад 2,6 мільйона гривень. Найбільше до сімейного бюджету принесли доньки депутата: в обох річний дохід від підприємницької діяльності – майже по мільйону гривень. Сам нардеп, окрім зарплати у ВРУ, задекларував понад 200 тисяч гривень доходу від професійної діяльності. Трохи більшу суму за рік заробила його дружина.

Едуард Прощук зі “Слуги народу” разом із сім’єю заробив понад 1,1 мільйона гривень. Основна частка доходу (більш ніж 900 тисяч гривень) припала на заробіток від підприємницької діяльності дружини депутата.

Ще один представник “Слуги народу”, одіозний Володимир Тимофійчук, задекларував сімейний дохід у розмірі понад мільйон гривень. Найбільшу його частину (понад 700 тисяч гривень) становили кошти, зароблені підприємництвом.

Найбільше в родині Олександра Матусевича зі “Слуги народу”, судячи з його декларації, заробляє теща. Її дохід від підприємницької діяльності сягнув понад 350 тисяч гривень. Сам нардеп зазначив доходи від попередньої роботи та зарплату у ВРУ. Також понад 200 тисяч гривень як підприємниця отримала його дружина. Загальний дохід сім’ї депутата за минулий рік – понад мільйон гривень.

Зіновій Андрійович як міський голова Надвірної за 8 місяців 2019 року разом з компенсацією за невикористані відпустки заробив майже пів мільйона гривень. Окрім такої зарплати, він отримав 2000 гривень благодійної допомоги від Надвірнянської районної ради.

Дешевий “мерседес” і багата теща: як живуть нардепи від Прикарпаття 3

Скриншот з декларації Зіновія Андрійовича

У коментарі Руху ЧЕСНО депутат повідомив, що зазначену допомогу від Надвірнянської райради виявив уже під час заповнення декларації. За словами нардепа, 2000 гривень – це частина нагороди “За заслуги перед Надвірнянщиною”.

“Минулого року мене колектив висунув на цю нагороду. Районна рада нагородила мене нею разом зі спортсменами, ветеранами АТО та іншими видатними жителями району, – пояснив Андрійович. – Нагорода вручається з 2015 року й має відповідне положення. Згідно з ним, лауреатам дають премію в розмірі 2000 гривень. Вони надіслали мені їх на картку, а я не помітив. Якби дізнався одразу, то відмовився б. Хоча на благодійність я даю значно більші кошти з власної кишені. Ну і, відповідно, ніякої заяви на допомогу я не писав”.

Цікаво, що заробітна плата Андрійовича як депутата ВРУ була значно меншою – дещо більш ніж 160 тисяч гривень. Тобто на попередньому місці роботи він мав вигідніші прибутки. Загалом, разом з доходами дружини, сім’я нардепа від “Слуги народу” за рік заробила трохи більш як 880 тисяч гривень.

Читайте також  Вакциновані українці від 60 років зможуть отримати безоплатно сучасний смартфон

Найменші доходи з-поміж депутатів-мажоритарників з Івано-Франківщини мала родина Оксани Савчук з ВО “Свобода”. Удвох із чоловіком вони заробили трохи більш ніж 650 тисяч гривень. Причому дохід чоловіка нардепки й екссекретарки Івано-Франківської міської ради становив 184 тисячі гривень. Оксана Савчук фігурує в 4-х випадках журналістських антикорупційних розслідувань у каталозі фігурантів антикорупційних розслідувань (ФАР) Руху ЧЕСНО. Зокрема, вона може бути причетною до розподілу комунального майна Івано-Франківської міськради серед наближених до ВО “Свобода” фірм, освоєння бюджетних коштів, недекларування бізнесу та непрямого підкупу виборців за бюджетні гроші під час своєї виборчої кампанії.

Чия теща має чималі заощадження?
Найбільші статки, тобто грошові активи, якими володіють нардепи, має мажоритарник з 88-го округу Андрій Іванчук. На його трьох банківських рахунках зберігаються майже 52 мільйони гривень. Ще 2,7 мільйона гривень депутат тримає готівкою. Саме з банківських вкладів він отримує відсотки. Цікаво, що валютних заощаджень Іванчук, згідно з його декларацією, не має.

Дешевий “мерседес” і багата теща: як живуть нардепи від Прикарпаття 5

Ігор Фріс із родиною мають понад 10,5 мільйона гривень заощаджень. Кошти в національній валюті депутат і члени його сім’ї зберігають на банківських рахунках, валютні ж заощадження тримають готівкою в доларах США.

Його однопартієць Едуард Прощук разом із дружиною теж зберігають гроші готівкою – у гривнях, доларах США та євро. Дружина нардепа позичила третім особам понад 4 мільйони гривень. Загальні статки родини депутата перевищують 6 мільйонів гривень.

У спільній власності нардепа Володимира Тимофійчука та його дружини є понад 5,6 мільйона гривень. Гроші вони зберігають готівкою – у гривнях, євро та доларах США.

У сім’ї Олександра Матусевича зі “Слуги народу” заощадження має тільки теща. Загалом готівкою в доларах США та євро в неї є понад 400 тисяч гривень (в еквіваленті). У самого ж депутата заощаджень у декларації не зазначено.

Зіновій Андрійович та його дружина гроші зберігають у вітчизняній валюті – удвох готівкою вони мають майже 400 тисяч гривень.

Найменше заощаджень з-поміж прикарпатських нардепів-мажоритарників – у “свободівки” Оксани Савчук. Удвох із чоловіком на банківських рахунках і готівкою, судячи з її декларації, вони мають менш ніж 300 тисяч гривень.

Нерухомість нардепів
Найбільше нерухомості з-поміж народних депутатів від Прикарпаття є в Зіновія Андрійовича та його дружини. Вони мають три квартири в місті Надвірна. Одна з них перебуває в частковій власності дружини – вона володіє третиною квартири площею 74,9 кв.м. Вартість помешкання на дату набуття (2018 рік) зазначена в розмірі 54 тисячі гривень. Як пояснив Андрійович, це житло дісталося дружині від батьків – вони подарували їй частину квартири. А 54 тисячі гривень – сума, сплачена за оформлення документів.

“Мої теща й тесть є власниками цієї квартири. Вони вже в поважному віці, тому вирішили, що подарують дружині частину цієї квартири. Ця квартира дісталася тещі ще у 80-х роках як працівниці місцевого кар’єру”, – розповів депутат.

Читайте також  Переведення годинника на зимовий час може спровокувати спроби суїциду та інфаркти — експерт

У власності дружини Андрійовича також є житловий будинок у селі Стримба на Надвірнянщині. Крім того, подружжя має чотири нежитлові та одне складське приміщення в місті Надвірна. Загальна площа нерухомості – 724,8 кв.м. Також у Надвірній подружжя володіє 4 земельними ділянками загальною площею 1633 кв.м. Одну з ділянок дружина депутата придбала 2018 року, проте її вартість не зазначена в декларації.

Власної нерухомості Ігор Фріс не має. До декларації він записав квартиру в селі Крихівці та громадську будівлю для туристичного обслуговування, що належать його доньці. Загальна площа нерухомості – 673,6 кв.м. Окрім того, депутат орендує два нежитлові приміщення в ТОВ “ПБС”, яке пов’язують з екснардепом Олександром Шевченком. У суборенді він має ще одне приміщення. Також Фріс зазначив у декларації своє право користування житловим будинком та орендоване дружиною нежитлове приміщення. У Києві, судячи з декларації, депутат мешкає в готелі. Нардеп також задекларував земельну ділянку дочки в селі Рибне неподалік Івано-Франківська.

Володимир Тимофійчук, згідно з його декларацією, має у власності житловий будинок площею 366 кв.м у селі Попельники Снятинського району. У тому самому населеному пункті в нього є земельні ділянки площею 0,07 кв.м та 0,25 кв.м. Тобто депутат, якщо вірити написаному, володіє земельними ділянками 7х7 сантиметрів і 25х25 сантиметрів.

Нардеп пояснив, що зазначена земля – це ділянка біля будинку, а він, напевно, подав дані з помилками.

“То треба подивитись у витяги – там у сотиках (площа 10х10 метрів, – ред.), найпевніше, мало би бути. Уся земля там має 7 і 25 сотиків”, – сказав Тимофійчук.

У декларації Тимофійчука зазначено, що він винаймає будинок площею 248,3 кв.м у селі Тарасівка Києво-Святошинського району, проте даних про вартість оренди немає. У коментарі Руху ЧЕСНО нардеп зізнався, що орендує житло за бюджетні кошти:

“Суму оренди там, може, пропустили. Але то за ті гроші, що відшкодовує держава. Там 19 400 (гривень, – ред.) за місяць”.

На сайтах, де розміщують оголошення про оренду нерухомості, будинки з аналогічною площею в Києво-Святошинському районі здають за 30-70 тисяч гривень на місяць.

Дешевий “мерседес” і багата теща: як живуть нардепи від Прикарпаття 7

Скриншот із сайту olx.ua

Едуард Прощук має у спільній з дружиною власності квартиру в Івано-Франківську. Крім того, він є власником двох нежитлових приміщень у місті Бурштин. Також у депутата є дві земельні ділянки загальною площею 976 кв.м у селі Павлівка Тисменицького району та селі Кривопілля на Верховинщині.

Андрій Іванчук власної нерухомості не має. Він орендує в Києві квартиру площею 174,3 кв.м. Нардеп є фігурантом каталогу ФАР Руху ЧЕСНО. Будучи депутатом ВРУ попереднього скликання, він потрапив до розслідування програми “Схеми” – тоді Іванчук скористався послугами приватного перельоту до Ніцци вартістю 20 тисяч євро, але не задекларував цих витрат. Також Іванчук, за інформацією програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”, причетний до рейдерського захоплення фітнес-клубу “Софіївський” у Києві.

Читайте також  Пpo пaпepoві гривні можна зaбyти: Haцбaнк зaпpoвaджує нoві пpaвилa тa нoві гpивні вже з 1-го числа

Олександр Матусевич у власності має лише земельну ділянку в селі Старий Мізунь на Долинщині. Там само він задекларував об’єкт незавершеного будівництва – будинок площею 141,9 кв.м. Теща депутата володіє земельною ділянкою в селищі Вигода, теж на Долинщині. Судячи з декларації, уся родина нардепа проживає в селі Пациків Долинського району – там у них є право користування будинком площею 136 кв.м і земельною ділянкою площею 754 кв.м. Окрім того, тещі Матусевича належить торговельний павільйон у селищі Вигода, а сам депутат орендує в Долині нежитлове приміщення. До декларації Матусевич заніс і готельний номер, яким користується в Києві.

Власної нерухомості в Оксани Савчук немає. Її чоловік володіє квартирою в селі Крихівці та має у спільній власності квартиру в місті Калуш. Також у чоловіка депутатки є дві земельні ділянки в селах Вовчинець і Старий Лисець загальною площею 2700 кв.м.

“Слуга народу” занизив вартість авто більш як у 10 разів

У депутата від “Слуги народу” Едуарда Прощука у власності є позашляховик Mercedes-Benz GLS 350 2016 року випуску. Придбав він авто 2018 року. Проте автомобіль має досить низьку вартість – згідно з декларацією, Прощук заплатив за нього лише 149 тисяч гривень. Декларанти часто зазначають саме таку суму, оскільки видатки, що перевищують 150 тисяч гривень, підлягають перевірці НАЗК. Приміром, радник Кличка саме за таку суму купив квартиру.

Дешевий “мерседес” і багата теща: як живуть нардепи від Прикарпаття 9

На сайтах із продажу вживаних автомобілів ця модель 2016 року випуску коштує від 57 до 67 тисяч доларів США.

Дешевий “мерседес” і багата теща: як живуть нардепи від Прикарпаття 11

Скриншот із сайту з продажу автомобілів AUTO.RIA

Дружина депутата володіє автомобілем Hyundai IX35 за цілком ринковою ціною станом на рік його придбання.

У родини Ігоря Фріса є дві автівки. Депутат має у власності Volvo XC60, а його донька їздить на Сitroen С4 Сactus. Зазначена вартість обох автомобілів є ринковою.

Олександр Матусевич задекларував Volkswagen Passat 2018 року випуску. Наведена в декларації вартість авто також є цілком ринковою. Дружина депутата володіє вантажівкою Сitroen Nemo.

Андрію Іванчуку належить позашляховик Toyota Sequoia 2013 року. Попри те, що нардеп придбав автомобіль відносно нещодавно, він не зазначив у декларації його вартості. Ціни на такі авто 2013 року випуску стартують від 50 тисяч доларів США.

Зіновій Андрійович задекларував автомобіль Opel Vectra 1992 року випуску. Володимир Тимофійчук їздить на пікапі Mitsubishi L200 2008 року. Оксана Савчук власної автівки не має, проте її чоловік володіє кросовером Mitsubishi ASX 2013 року випуску.

Раніше Рух ЧЕСНО проаналізував декларації нардепів з Дніпра, Волині, Київщини та всіх народних депутатів за 2019 рік.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.