В Івано-Франківську СБУ задокументувала діяльність комерсантів, які ухилялися від сплати податків та виводили у тінь мільйони гривень

Служба безпеки України викрила в Івано-Франківську менеджмент мереж автозаправних станцій, який сприяв підприємствам у мінімізації податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

За попередніми даними, через незаконні оборудки упродовж 2019-2020 років державний бюджет недоотримав податків на понад 10 мільйонів гривень, обсяг конвертації готівки становив приблизно 1 мільйон гривень на місяць.

Оперативники спецслужби встановили, що постачальники пального отримували від підприємств-замовників безготівкову оплату за нібито купівлю талонів на пальне. Надалі «викуплені» талони через низку підконтрольних фірм організатори реалізовували фізичним споживачам за готівку, яку не відображали у бухгалтерському обліку. Отримані гроші щотижня збирав кур’єр та переправляв замовникам. Схема фіктивного придбання талонів дозволяла підприємствам зменшувати базу оподаткування та отримувати необліковану готівку. Конвертаторам виплачували винагороду у розмірі 5-7% від суми, переведеної у «кеш».

Співробітники СБ України встановили причетність до протиправної схеми чотирьох мешканців Івано-Франківська та львів’янина, який працював кур’єром.

Під час обшуків офісних приміщень та автомобіля фігуранта правоохоронці вилучили документи та чорнові записи, які підтверджують ведення незаконного бізнесу, талони на майже 12 тисяч літрів пального, банківські картки та готівку у гривнях і доларах на загальну суму понад 1,5 мільйона гривень.

У межах провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії.

Операція проводилась спільно з Державною фіскальною службою за процесуального керівництва прокуратури області.

1 / 3

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: