У Франківську відкрили єдиний в Україні музей спорту

Минулого тижня у Франківську офіційно відкрили наразі єдиний в Україні музей спорту.

У Франківську відкрили єдиний в Україні музей спорту 1

Франківський музей спорту наповнений експонатами, починаючи з 1946 року. Розташований він справа від стадіону «Рух» і належить фізкультурно-спортивному товариству «Україна». Біля вхідних дверей висять вимпели, значки, відзнаки, прапори різних спортивних організацій, що існували раніше. Є 53 кубки спортсменів і команд – оригінали, усі в єдиному екземплярі. На вікні висить сітка з футбольних воріт. На ній – трафарети для номерів спортсменів різних видів спорту: футбол, волейбол, гандбол. Далі грамоти, найстаріша – 1998 року. Окремо на вікнах висять медалі Романа Вірастюка.

На іншій стіні тенісні ракетки, волани для бадмінтону. Поруч амуніція Богдани Мацьоцької – медаль, екіпірування, лижі. Уздовж стіни розтягнута тенісна сітка, на якій висять фотографії спортсменів, починаючи з 1938 року – переважно чорно-білі. На підлозі під сіткою взуття, м’ячі, боксерські лапи Віталія Цісика. Далі чемпіонський пояс кікбоксера Віталія Мерінова. За ним – рукавиці чемпіона світу Ярослава Рипньовського. У куті кріплення для ковзанів 1969 року.

Коло замикає стіна з окремою експозицією. На ній висить кімоно дзюдоїста Романа Гонтюка, майки Романа Вірастюка, футболки кікбоксера Нестора Фої, боксера Андрія Федчука, форма штовхальниці ядра Наталії Шляхтич. Загалом – дуже багато всього, й за кожним експонатом ціла історія, пише Репортер.

У Франківську відкрили єдиний в Україні музей спорту 3

“Цей музей, як і товариство, теж називається «Україна», і він єдиний у нашій державі. Хоч у 1965 році біля стадіону «Динамо» у Києві відкрився музей «Слави спорту». Направду назва не дуже, бо спорт – це не зав­жди лише слава. Той музей не працює вже близько п’яти років, та й експонатів там зовсім мало”, – каже Олександр Фотуйма, директор музею, керівник Івано-Франківської крайової організації ФСТ «Україна».

Читайте також  Зеленський не міг відповісти на жодне питання ведучого після виступу у Давосі - політолог

Перша експозиція – «Топ-спортсмени СТ «Україна» 1990-2020 роки». Тут 30 експонатів. Серед ключових – халат покійного боксера Сергія Федчука, в якому він виходив на ринг у фіналі в 2000 році у Сіднеї. Сюди можна віднес­ти й кімоно дзюдоїста Романа Гонтюка, з 2004 року. Воно просякнуто потом, а місцями навіть видно плями крові. Також висять три майки Романа Вірастюка з Олімпіад.

Окрім речей, є понад 100 фотографій, які показують спорт в області протягом 80 років.

В музеї є мультимедійний екран і проєктор. Спочатку відвідувачам представляють експозицію, а потім детальніше розповідають по темах.

У Франківську відкрили єдиний в Україні музей спорту 5

“Не хочу, аби наш музей перетворився просто на збірку речей. Будемо ще думати, як залучити сюди дітей, зацікавити малих. Не хочу, аби їх просто вели за руку насильно. Може, будемо організовувати зустрічі зі спортсменами області – кому футбол, кому атлетика, кому бокс, а кому теніс”, – каже директор музею.

У Франківську відкрили єдиний в Україні музей спорту 7

Дітям чи фанатам спорту буде цікаво потримати в руках медаль, одягнути футболку, оглянути кубок. Це все дозволяється. В музеї немає якогось суворого порядку розставлення речей і т. ін. Головне – щоб людина відчула атмосферу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.