Бебі-бокси породіллі чекають місяцями. Проблеми із закупівлями

Знамениті бебі-бокси, в яких держава зібрала все найнеобхідніше для догляду за немовлям, поставлені на паузу в ряді областей. Пакети малюка не видають ні при виписці, ні після по одній простій причині – їх немає в наявності.

Бебі-бокси породіллі чекають місяцями. Проблеми із закупівлями

А якщо з речей ми виросли?
З 2020 року “пакет малюка” повинні були переглянути в бік поліпшення, так обіцяли в Мінсоцполітики минулої осені. Бебі-бокс повинен був стати ще багатшими і якісніше. До цього вміст оновили в червні 2019 року: збільшили кількість речей, додали одяг на виріст, посилили подарунковий набір від держави і по частині гігієни. В цьому році матусі повинні були отримувати бокс з теплими речами, які розвивають килимом, милом, водонепроникною пелюшкою і іншими речами. В цілому планувалося, що з 38 позицій пакет збільшиться до 70 (з розрахунку, що в боксі речей не більше ніж на 5 тисяч гривень).

Розходилися “пакети малюка” на ура – за два роки, поки проект підтримки мам і новонароджених був в дії, бокси отримали більше 420 тисяч немовлят. Планувалося, що і в 2020 році за 12 місяців подарують близько 300 тисяч наборів, але цієї весни ситуація змінилася – подарунки малятам повинні б і бути, адже їх ніхто не відміняв, але чекати заповітну коробочку з приданим мамам в деяких областях доводиться вже майже три місяці.

Алена із Запорізької області народила дочку в квітні. Каже, що на бокс від держави розраховувала, але в пологовому будинку їй сказали, що боксів поки немає, і відправили в управління соцзахисту.

– Я знала, що бебі-бокси видають всім матусям, дивилася огляди в інтернеті, тому планувала, що купувати, а чим можна буде скористатися з боксу, так мені радили подруги зробити, щоб заощадити. Коли зрозуміла, що подарунок скоро не отримаємо, – адже ніхто не міг сказати, коли це трапиться, – докупили все для дочки в дитячих магазинах. Чесно сказати, прикро. Нам сказали, що зв’яжуться, коли бокси будуть. Але дитині вже 2,5 місяці, боюся, що з деяких речей з боксу ми виросли, хоча знаю, що речі повинні бути в ньому і на півроку, і на рік. Впевнена, що памперси будуть маленькими, а речі для матері потрібні були ще в пологовому будинку. Чекаємо, як дадуть бебі-бокс, будемо дивитися, що ще можна користуватися, – каже молода мама.

Читайте також  На Прикарпатті очікується надзвичайно висока пожежна небезпека

Черги за боксами і грошима
Крім Запорізької області, виявилися “на мілині” і в Рівненській, там бебі-бокси закінчилися також в квітні. Матусям в управлінні соцзахисту пообіцяли, що заяву можна подати протягом 60 днів після народження дитини, ось тільки поки карантин був, заяви і документи не приймали, лише консультували онлайн, тому вже утворилися черги.

Чекають свого все ще і мами з Закарпаття, там бокси також закінчилися в квітні, на початку червня місцева міськрада запевняв, що видачу боксів почнуть в кінці червня або початку липня, але поки це не сталося. Аналогічна ситуація і в Тернопільській області, там заяви приймають за телефонами. Також без бебі-боксу тепер і породіллі Вінницькій області – пакетів зразка 2019 року залишилося зовсім мало, буквально одиниці, і ті в районах. За даними департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА, чекають свій бокс вже 200 сімей. Крім того, закінчилися запаси пакетів і в Павлоградському пологовому будинку Дніпропетровської області.

Куди сумніше ситуація в Донецькій області. Свого бебі-боксу не дочекалися понад 14 тисяч жінок і їх немовлят, адже там проект поки так і не стартував – з 2018 року жодного “пакета малюка” в область не привезли. Мамам місцева влада пообіцяла компенсувати комплект грошима: ті, хто народжував з 1 вересня 2018 по 31 грудня 2019 року, отримають 3250 гривень допомоги, а чи отримають хоч щось мами, чиї діти з’явилися на світ вже в 2020 році, невідомо. Зараз донецькі сім’ї, в яких малюкам вже по півтора року або рік, активно подають документи на одноразову допомогу замість “пакета малюка”.

За даними Мінсоцполітики, ще в 7 областях бокси закінчаться протягом одного місяця.

Читайте також  Україна виділить космічну суму на закупівлю вакцини від коронавірусу

Поміняли схему закупівель – почалися пристрасті
У соцмережах припускали, що затримки пов’язані з карантином, але на ділі виявилося все прозаїчніше. Як пояснили в Тернопільській міськраді, проект був пілотним і в цьому році закінчився. Раніше бокси купувалися Управлінням ООН з обслуговування проектів (UNOPS. – Авт.). Але зараз влада вирішила, що пакет будуть закуповувати централізовано на всю країну, а потім розподіляти по регіонах, розвозити і роздавати. У відомстві порадили батькам не чекати заповітний бокс раніше середини липня. У Вінницькій області також орієнтуються на другу частину літа, незважаючи на те, що чиновники з Кабміну “благословили” на проведення тендеру через ProZorro підлеглих ще в березні, виділивши на проект 1,23 млрд гривень. Закупити потрібно було 331 тисячу боксів.

Але тендер так і не почався в червні – розгорілися пристрасті. як пишуть”Наші гроші”, державна установа “Професійні закупівлі” Мінекономрозвитку 5 червня дискваліфікувала ряд компаній, які хотіли боротися за роботу над “пакетами малюка”, запідозривши змову “фірм-прокладок”. Вони не надали висновки Госсанепідемекспертізи на певні товари або листи від виробників або їх представників про технічні характеристики. Разом з тим представники “Професійних закупівель” з експертами “Ліги антітраст” виявили, що тендерні пропозиції частині відхилених фірм схожі і могли готуватися скоординовано.

10 червня Мінсоцполітики попросило Кабмін провести закупівлю боксів без тендера, інакше кажучи, без конкурентних торгів, звинувативши “Професійні закупівлі” в затягуванні процесу, хоч всі документи саме міністерство надало лише 10 квітня, через місяць після рішення уряду розпочати процес.

15 червня до глави “Професійних закупівель” Андрію Кузьменко та його колегам прийшла повістка на допит від Державного бюро розслідувань.

“Вартість закупівлі досить висока, і ми з самого початку не очікували, що закупівля буде проста і пройде без ускладнень. Наші очікування цілком підтвердилися”, – розповів Кузьменко у Фейсбуці.

Читайте також  Дитячих речей стане більше: В Україні породіллям видаватимуть оновлений «пакунок малюка»

Він зазначив, що 6 фірм здалися фахівцям підозрілими.

“Кримінальне провадження ГБР відкрито за статтями 191 (ч. 5) і 364 (ч. 2). У частині 5 статті 191 йдеться про привласнення, розтрату майна або заволодіння чужим майном. Незрозуміло, про яку саме розтраті йдеться – адже аукціон ще не відбувся і цінові пропозиції учасників закупівлі не розкриті “, – здивувався чиновник.

Допит відбувся 22 червня і тривав 2 години, а його колегу допитували 19 червня на протязі 5 годин.

Чим закінчиться історія з тендеромі коли бебі-бокси відправлять в пологові будинки і управління соцзахисту, поки невідомо.

“За результатами тендеру угоду може бути підписано орієнтовно в другій половині липня. Якщо на складі переможця не лежатиме готовий товар, то на поставку знадобиться ще близько місяця”, – вважають експерти видання “Наші гроші”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.