Франківцям нагадали, якою була повінь 1969 року. ФОТО, ВІДЕО

Прикарпаття в ці дні потерпає від повені. Схожа сильна негода була в 1969 році. Тоді рівень Дністра піднявся на 7 метрів. Найбільше постраждав Івано-Франківськ.

Франківцям нагадали, якою була повінь 1969 року. ФОТО, ВІДЕО 1

На початку червня 1969 року над Середземним морем сформувався потужний циклон. І 7 – 8 червня він досяг Прикарпаття. Після цієї повені вирішили звести дамбу, зазначає 24 канал. До того Івано-Франківськ не мав захисних споруд навколо русла Бистриць в межах міста.

Протягом двох днів по всьому Прикарпатті були сильні зливи. Вчені встановили, що тоді впало близько 3,5 мільярда тонн води – основна маса потрапила до річок. 8 червня 1969 року спостережний пост у Франківську зафіксував підйом рівня води у річці Бистриці-Солотвинській на 7,1 метра.

Після катастрофи, коли річка Бистриця спробувала зробити собі нове річище в місті, Івано-Франківськ збудував вали.

А в Ямній на Яремчанщині було змінено розташування автодороги Н-09: збудували два мости через Прут і тим самим відсунули дорогу від стрімкого схилу.

За два дні випала двомісячна норма опадів – 350 міліметрів. У Франківську виявились підтопленими райони сучасних вулиць: Левицького, Ленкавського зі шкіркомбінатом, околиці озера, завод залізобетонних виробів і шкіро-взуттєвий комбінат. Міліціонери евакуювали у безпечне місце 45 людей.

Франківцям нагадали, якою була повінь 1969 року. ФОТО, ВІДЕО 3

А на Пасічній підтопило будинки і тимчасово довелось виселити 250 людей. Місто нарахувало збитків на 94,6 млн рублів.

У відеороботі “Циклон” про повінь на Івано-Франківщині розповідається про всі наслідки і масштаби катастрофи у 1969 році. Відео було оцифроване кіностудією Мирослава Бойчука.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.