Вода у 7 метрів та 30 загиблих: катастрофічні повені Прикарпаття, як це було (відео)

Повені 1969 та 2008 років були чи не самими катастрофічними в історії регіону

Прикарпаття пам’ятає кожну повінь. Проте, повені 1969 та 2008 років були чи не самими катастрофічними в історії регіону. Як це було пише Місто.

Стихійне лихо 1969 року

У червні 1969 року на Прикарпатті сталася одна з найбільш жахливих прородних катастроф: рівень Дністра піднявся на 7 м.

“Річки затопили міста. Дуже постраждав Івано-Франківськ. Під час паводку на Бистриці Солотвинській рівень води сягав 7 метрів. Швидкість течії була 20 м/с”, – ідеться у відеороботі про повінь на Івано-Франківщині – “Циклон” (Самодіяльна народна кіностудія “Верховина”). Відео було оцифроване кіностудією Мирослава Бойчука, йдеться на сторінці Ретро Франківськ у соцмережі.

Після цієї повені вирішили звести дамбу, щоб захистити житлові мікрорайони.

Повінь у Франківську, 1969р.

Повінь у Франківську, 1969р.Кіноархів студії Бойчука.

Gepostet von Ретро Франківськ am Dienstag, 15. Mai 2018

Жахливий липень 2008 року

Наступна велика повінь сталася на Прикарпатті у липні 2008 року. Через інтенсивні грозові дощі і, як результат, різке підняття рівня води в річках постраждали території Карпатських гір, Прикарпаття і Закарпаття. Також дуже постраждали населенні пункти в долинах великих річок, що мають витоки в Карпатах, як-от Дністер і Прут. Загинуло 30 осіб, з них шестеро діти.

Пік повені припав на 23–27 липня, вона вважається найбільшою в історії Західної України за останні 60 років. Загальні збитки від повені оцінювалися на суму 3–4 млрд гривень.

31 липня Верховною Радою України було оголошено зонами надзвичайної екологічної ситуації терміном на 90 днів території шести областей України: Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької, Закарпатської і Вінницької, також постраждали південні райони Хмельницької області.

Читайте також  Подружжя вирішило "скупитись" у франківському гіпермаркеті задарма

Відео – ютуб-канал vasyliyk

“Уже після піку повені, 28 липня, на території Львівської, Закарпатської, Тернопільської, Чернівецької та Івано-Франківської областей було підтоплено 40 601 житловий будинок і 33 882 га сільськогосподарських угідь, пошкоджено 360 автомобільних і 561 пішохідний міст, розмито 680,61 км автомобільних доріг. Загальні збитки від повені оцінювалися на суму 3–4 млрд гривень”, – ідеться у повідомленні.

Окрім Західної України постраждали від повені сусідні регіони Молдови, Румунії, Словаччини.

Причини стихійних явищ

Українськими екологами було висловлено теорію, що одним з головних факторів, що спричинив настільки руйнівні наслідки повені була масова вирубка лісів в Карпатах, які могли б відібрати значну частину дощової води.

З 2008 року фактично нічого не змінилося, адже і екссперти, і екоактивісти впевнені, що паводки на Західній Україні спричинили масові вирубки лісів

Нагадаємо, що ДСНС оголосила штормове попередження: сьогодні затопить ще десяток сіл на Буковині

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.