У Нобельському євангелії закарбоване прокляття

14 червня унікальній святині виповниться 500 років

Створили унікальну реліквію – Нобельське Євангеліє на Рівненщині. Це найдавніша рукописна пам’ятка Волинського Полісся. Вона побачила світ у 1520 році. 14 червня цьому Євангелію виповнюється 500 років! Воно старіше за Пересопницьке, на якому складають присягу українські президенти.

Страшний надпис залишив дяк

Село Нобель вперше згадується в Іпатіївському літописі (1158 рік). Згодом воно розрослося у містечко. Це був потужний релігійний центр: тут діяло п’ять церков, при яких працювали школи й писалися книги! При одній з них, Свято-Миколаївській, і з’явилося Нобельське Євангеліє. Книгу переписували місцеві ченці й вона мала близько 700 сторінок!

Це свідчить про високий рівень писемності на Поліссі в епоху Середньовіччя. У той час цими землями правив король Сигізмунд – Великий князь Литовський. І про нього є згадка у Нобельському Євангелії. А ще тут чорним по білому виведено… прокляття: «А хто цю книгу візьме від церкви Святого отця Миколи в Нобелі Пінського повіту, той буде проклятий у цей вік і в майбутній». І підпис: дяк, многогрішний раб Божий Севастьян Аврамович.

Подумаєте, як таке можливе? Адже церква не може пропагувати прокляття. Науковці пояснили це так: рукописи здавна користувалися попитом у знаті. Тож аби зберегти пам’ятки від ласих на ексклюзив багатіїв, і вдавалися до таких методів.

Святиню відшукала сільська вчителька

Але сьогодні ця українська святиня вважається культурним надбанням… Литви. Вона зберігається в бібліотеці ім. Врублевських Академії наук у Вільнюсі.

– У нас зберігається частина рукописних книг з Віленської публічної бібліотеки, заснованої у 1867 році. У другій половині XIX століття туди царська влада передавала книги, рукописи та інші культурні цінності із закритих у західних губерніях храмів, костьолів та монастирів, – розповіла заступник директора з наукової роботи бібліотеки Литовської академії наук Рима Циценене. – Так «переїхало» і Нобельське Євангеліє. Для нас воно дуже цінне як пам’ятник книжної культури Великого князівства Литовського XVI ст.

Читайте також  Втекла із зоопарку? Ані Лорак приголомшила шанувальників своїм жахливим блискучим комбінезоном

Нещодавно святиню відреставрували, повернувши їй первозданний вигляд. Тепер Євангеліє зберігається у Фонді церковнослов’янських та російських рукописних книг й побачити його можна лише з особливого дозволу дирекції. А от оцифрована копія доступна кожному читачу бібліотеки.

Про Нобельське Євангеліє в Україні надовго забули. Його вдруге «відкрила» сільська вчителька Валентина Тумаш. Вона захопилася краєзнавством й почала вивчати всі згадки про Нобель. Так відшукала відомості про старовинну книгу. Завдяки старанням дипломатів Литва передала скановані копії раритету з правом дозволу друкування в Україні. Тож нарешті додому повернулося Нобельське Євангеліє – хоч і не оригінал, а факсимільне видання.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.