В Україні можуть суттєво підвищити розмір пенсії

У зв’язку із зобов’язаннями, які взяв на себе Кабінет Міністрів у межах співпраці з Міжнародним валютним фондом, розмір мінімальної пенсії в Україні можуть підвищити до чотирьох тисяч гривень.

Про це пише видання Молодий Буковинець.

Суть у тому, що Кабінет Міністрів зобов’язався забезпечити гарантований рівень доходу для всіх громадян країни. А нещодавно також стало відомо, що депутати хочуть вирівняти розмір фактичного і номінального прожиткового мінімуму. Пенсії теж прирівняють до цієї суми.

Таким чином, прожитковий мінімум в Україні буде прив’язаний до відсотка від середньої заробітної плати, що становитиме 40% від показників за 2019 рік з урахуванням інфляції. Якщо пропозицію приймуть, замість нинішніх 2027 грн середня пенсія збільшиться до близько 4201 грн.

Крім того, законодавці планують щорічно підвищувати на 1% залежність прожиткового мінімуму від середньої зарплати. До 2030 року цей показник збираються довести до 50%.

Очікується, що це положення набере чинності вже наступного року.

Водночас, чимало експертів наразі сумніваються, чи “потягне” держбюджет настільки витратну соціальну програму. Це може призвести до серйозних проблем, пов’язаних із наповненням державного бюджету і перевищення рівня допустимих витрат на соцзахист населення, прогнозують експерти.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.