Прем’єр Чехії про відкриття кордонів: для українців це транзит через Словаччину, щоб повернутися додому

В черговий раз вніс ясність з цього приводу прем’єр Чехії Андрій Бабіш (Andrej Babiš).

“Словакам не подобалось, що українці, які працюють у нас, мали би їхати транзитом, через Словаччину додому”.

Обмінялися ми баченням, працюємо над цим.” Цю цитату наводить словацька газета Господарські Новини, яка до речі, належить родині Бабіша. До перемоги на парламентських виборах і обрання прем’єром Бабіш був чешським бізнесменом, одним з найбагатших людей Чехії. Але він словак за народженням – виріс і закінчив школу, гімназію, ВНЗ в Словаччині.

Як пише Олександр Токмаков інтернет-блозі “Європа для гостей”, що мова йде лише про ВИЇЗД українців з Чехії додому. Хоча, можливо, в майбутньому, буде обговорюватися і можливість виїзду до Чехії через територію Словаччини тих українців, які мають довгострокове посвідчення на проживання (ПНП) в Чехії. Але це далека перспектива. Поки що між країнами ЄС обговорюються лише можливості відкриття кордонів між собою – тобто тільки всередені ЄС. До речі, і наведена вище циатата Бабіша міститься у статті, присвяченій майбутньому відкриттю кордонів між Чехією, Словаччиною і Австрією.

Це частково може бути зроблено з 15 червня – за умови, що санітарно-епідеміологічне становище в країнах буде однаково спокійним, без різких спалахів хвороби COVID-19. Справа в тому, що більшість європейських епідеміологів та професорів переконані, що друга хвиля захворюванності, як правило, імпортується з-за кордону. А в багатьох країнах ЄС (наприклад, і в згаданій вище Австрії) Україна вважається країною з підвищенним ризиком інфікування COVID-19. Крім іншого, і в Словаччині, і в Австрії зареєстровані непоодинокі випадки порушення карантину саме українцями.
Щодо судів, які начебто, скасували всі карантинні обмеження в Чехії, так було опубліковане роз’яснення прем’єра Бабіша ще 24-го квітня.

Читайте також  Щирі співчуття невтішній матусі, в Чехії загинув наш земляк пан Євген Світличний

По-перше, в суді була опротестована лише правова форма введення карантину, але аж ніяк не суть та зміст карантинних обмежень. А по-друге, як пояснив Бабіш, свобода пересування стосується лише можливості громадян Чехії поїхати за кордон, та й то за умови, що інша держава захоче їх пропустити і також за умови обов’язкового карантину при поверненні в Чехію.

Тобто поки що, свобода пересування в Європі й надалі суто теоретична. На тлі цього не дивно, що Польща подовжила карантин на кордонах до середини червня. Всім здоров’я та великої вдачі. Залишайтеся з цим блогом.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.