Пенсії-2020: чи знайдуться гроші для подальших підвищень

З 4 травня пенсіонери різних категорій почали отримувати проіндексовані пенсії. Традиційно перерахунок пенсійних виплат чекали в березні, але через банальну відсутність коштів його перенесли на останній місяць весни.

За словами міністра соціальної політики Марини Лазебної розмір індексації становив 11%, що в середньому виражено 260 гривнями.

Індексація торкнулася 8,4 млн громадян, більшість з яких пенсіонери, які отримують виплати за віком. При цьому на травневу індексацію не претендують одержувачі «спецпенсій» і українці, фактичний розмір пенсії яких вище розрахункового.

Глава Мінсоцполітики заявила про готовність Пенсійного фонду (ПФУ) до подальшої виплати проіндексованих пенсій, додавши, що кошти для цього передбачені в держбюджеті. Його параметри, нагадаємо, депутати переглянули ще в квітні в зв’язку з шоками, які спровокували пандемія коронавируса і загальнодержавний карантин. Так, в головному фінансовому документі країни Витрати урізали по більшості бюджетних програм.

Найбільше постраждали, гуманітарна сфера (- 7,8 млрд гривень), регіональний розвиток (- 6,8 млрд гривень), освіту (- 5 млрд гривень). Також скоротили на 1,2 млрд гривень кошторис на проведення місцевих виборів восени. Під ніж також потрапили зарплати посадових і службових осіб бюджетних установ. При цьому дефіцит держбюджету збільшено до 7,5%.

За рахунок змін у бюджет, а також прибутків державних підприємств і банків, владі вдалося зробити в квітні «карантинну» одноразову виплату в 1 тис. Гривень для українців з пенсіями нижче 5 тис. Гривень, а таких в країні близько 10 млн чоловік.

Крім того, з квітня громадяни старше 80 років на постійній основі почали отримувати надбавку до пенсії в розмірі 500 гривень.

Директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин каже, що поточні пенсійні ініціативи влади не стануть сильним випробуванням для ПФУ.

Читайте також  Бюджет участі 2019. Калушанин запропонував бізнес-проєкт для міста

«Все це (індексація і доплати – прим. Ред.) В деякій мірі було передбачено у видатках ПФУ. Єдине, що додаткові витрати через виплати в 1 тис. Гривень. Загальний обсяг цих виплат склав 8-9 млрд гривень. Якщо ми дефіцит ПФУ, а він дорівнює 172 млрд гривень, то зазначені витрати не є сильно суттєвими. Їх не можна вважати критичними. Я думаю, що це обсяг спокійно може витримати ПФУ », – зазначив Олег Пендзин.

Незважаючи на кризу, який буде виражений прискоренням інфляції і падінням ВВП на майже 5%, влада обіцяє протягом 2020 року провести індексацію для всіх пенсіонерів, тобто для більш 11 млн громадян.

Коли буде проведена друга хвиля індексації точно невідомо, адже раніше влада змінила пенсійне законодавства з конкретними датами автоматичного перерахунку. Імовірно це може відбутися у вересні і грудні. Як би там не було, нинішня індексація пенсій не є рятівною для матеріального становища пенсіонерів в країні, говорить Пендзин.

Нагадаємо, станом на початок року, 75,4% українських пенсіонерів отримували виплати не вище 3 100 гривень.

При цьому мінімальна пенсія, відповідно до державного бюджету України, дорівнювала 1769 гривням.

Щоб прискорити зростання пенсій влада заявляла про реформу прожиткового мінімуму (ПМ). Вона дозволяє відв’язувати більшість державних виплат від ПМ і, коли є так можливість, мобілізувати за рахунок цього кошти в бюджеті для підвищення пенсій. Однак через серйозні кризових явищ в країні в цьому році навряд чи доводиться очікувати істотного зростання пенсійних виплат.

Політичний експерт Валентин Гайдай каже, що індексація пенсій не буде проводитися пропорційно зростанню цін, оскільки грошей в країні просто немає.

«Велике питання, чи буде рости курс долара. Особливо восени. Очікується, стрибок курсу до 30 грн / дол. і вище », – заявив політичний експерт.

Читайте також  На Прикарпатті шахраї ошукали двох мешканців: видурили майже 80 тисяч гривень

Взагалі на сьогодні існує великий розрив у розмірах пенсій між людьми, які виходять на пенсію зараз, і людьми, які вийшли на пенсію 10 або 20 років тому.

«Тому ми опрацьовуємо підходи осучаснення пенсій та шукаємо на це можливості. У пенсійному забезпеченні потрібно відновити соціальну справедливість », – заявляв у березні Лазебная.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.