Скільки хворих COVID-19 не мають симптомів і залишаються заразними

Пандемія коронавірусу за прогнозами вчених може повертатися кількома хвилями через два роки, а контроль над COVID-19 можливий тільки після появи колективного імунітету у 2/3 населення планети. Водночас медики і дослідники відзначають тривожний фактор безсимптомного перебігу хвороби та розповсюдження небезпечного вірусу.

Американські вчені дійшли висновків, що до 25% людей, заражених COVID-19, залишаються безсимптомними, передає РБК-Україна.

За словами високопоставленого представника охорони здоров’я США, значна частина пацієнтів з коронавірусом може взагалі не мати характерних симптомів – ключового чинника, що сприяє поширенню вірусу.

“Це важливо, тому що тепер у нас є люди, які можуть не мати жодних симптомів, але можуть сприяти інфікуванню”, – сказав директор Центрів по контролю і профілактиці захворювань Роберт Редфілд.

Більш того, навіть якщо люди хворіють, вони можуть передати вірус протягом 48 годин до появи симптомів, додав він.

“Це допомагає пояснити, наскільки швидко цей вірус продовжує поширюватися всією країною, тому що у нас є безсимптомні розповсюджувачі, і у нас є люди, які передають (вірус) за 48 годин до того, як вони стануть симптоматичними”, – зазначив Редфілд.

Недавні дослідження, проведені в інших країнах, також показують, що можлива безсимптомна передача COVID-19. Наприклад, дослідження, опубліковане 1 квітня в щотижневому звіті по захворюваності та смертності CDC, показало, що більш ніж 150 випадків COVID-19, не пов’язаних з поїздками, в Сінгапурі 6,4% можуть бути пов’язані з безсимптомною передачею.

В іншому дослідженні, опублікованому 19 березня в журналі “Нові інфекційні захворювання”, вчені вивчили дані про COVID-19 в Китаї за межами провінції Хубей та виявили, що в 12,6% випадків спостерігалася безсимптомна передача.

У світлі цих даних про безсимптомне поширення CDC “наполегливо” переглядає свої рекомендації щодо використання масок для обличчя та чи повинні люди носити їх, якщо у них немає симптомів, сказав Редфілд.

Читайте також  У ВООЗ закликали готуватися до затяжної пандемії коронавірусу

Так, зараз агентство рекомендує носити маски тільки медичним працівникам і людям, які хворіють COVID-19.

“Коли ми потрапляємо в ситуацію, коли у нас достатньо масок, я вважаю, що виникне дуже серйозне міркування з приводу… розширення цієї рекомендації на використання масок”, – сказав директор Національного інституту алергії та Інфекційних захворювань (США) Ентоні Фаучі.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.