Європа – чекає, Україна – не відпускає: чому заробітчани не можуть потрапити на роботу за кордон

Українців у Європі – зачекалися, бракує рук для сезонних робіт.

Оксана Лимар із Полтавщині останні кілька років періодично їздить на заробітки до Польщі. І цього разу оформила все необхідне для роботи на фабриці у Вроцлаві. Але виїхати – не може.

Українців у Європі – зачекалися, бракує рук для сезонних робіт. Ще на початку місяця Фінляндія взялася організовувати спеціальні чартерні авіарейси для перевезення робітників. Але процес – зупинився.

Ледь не зірвався й політ чартеру з Києва до Лондона, організований британським роботодавцем. Понад сотня українців мали відлетіти 29 квітня опівдні. Але за дві години до вильоту піднятися в небо заборонила Державіаслужба. Без пояснення причин, – заявили в авіакомпанії. Після цілого дня невідомості, літак зміг вирушити аж о пів на десяту вечора.

Не розуміють, як діяти в таких умовах – у міжнародних компаніях із працевлаштування.

В уряді ж ситуацію пояснюють турботою про безпеку самих заробітчан.

Про те, що уряд не сприятиме поїздкам українців на роботу за кордон, раніше заявив премєр-міністр Денис ШмигАль. Мовляв, робоча сила потрібна й тут.

Уже згодом прем’єр у соцмережах повідомляє – до перемов із європейськими країнами уряд таки готовий.

Через епідемію коронавірусу в Україну повернулося близько 2 мільйонів заробітчан. Багато хто не виконав контракти, не встиг забрати зарплатню і сподівається повернутися, кажуть у профспілці.

Тим часом перспектив залишатися в Україні для себе не бачить мешканка Полтавщині Оксана Лимар. Жінка без роботи від грудня минулого року.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.