Системна криза Путіна: поточні проблеми і перспективи

Політична криза в Росії на фоні пандемії набирає нової сили. Незрозуміла поведінка “Довічного керманича”, що самоізолювався та практично відсторонився від проблем країни, викликає певні запитання навіть у пересічних громадян. Більш того, з путінського оточення “просочується” інформація про те, що він серйозно захопився містикою і езотерикою і в його оточенні серйозне місце стали займати екстрасенси, астрологи і тувинські шамани, які консультують Путіна при прийнятті важливих рішень. У це віриться, адже ряд прийнятих у Кремлі дій носять кричуще спірний, а деякі навіть явно помилковий характер. І пояснити їх по-іншому, ніж “так зірки зійшлися”, вкрай складно.

Початок політичного колапсу спостерігається на всіх рівнях і сферах діяльності влади – від ситуації з початком нафтової війни з саудитами до безсистемної “битви” з COVID-19 з її різноманітними чергами по всій країні, у яких росіяни швидше заражаються, ніж самоізолюються.

Схоже на те, що Кремль не розуміє, що робити, що б не поширювати подальший хаос. За таких умов, керівники “на місцях” починають керуватися власним розумінням світу і приймати неузгоджені з “центром” рішення. Це все руйнує вибудовану за довгі роки “внутрішню політику” Кремля, що в державах тоталітарного типу зазвичай призводить до їх закономірного фіналу. Схоже на те, що “нацлідера” вже перестають боятися. Хто міг уявити ще три місяці тому, що група депутатів регіональних парламентів направить таке звернення до президента та голови уряду РФ: “Російське суспільство глибоко стурбоване неготовністю влади взяти на себе відповідальність перед загрозою коронавірусної пандемії… Оголосивши так звану “самоізоляцію” і не виділивши необхідних коштів для підтримки громадян, федеральна влада фактично переклала всю тяжкість ситуації на пересічних громадян, а відповідальність – на губернаторів, у яких немає достатніх повноважень і доступу до Фонду національного добробуту”. Далі ще цікавіше: “Ми вимагаємо, щоб влада була відповідальною, поважала народ і працювала в інтересах громадян. Якщо президент і уряд Росії не готові прийняти на себе всю повноту відповідальності за долю громадян – ввести режим надзвичайної ситуації та здійснити виплату допомоги на період НС, вони повинні негайно подати у відставку”.

Читайте також  Чоловік тридцять років жив з величезним хробаком у мозку (фото, відео)

Навіть прості росіяни відчувають “початок кінця”. Адже не дарма у квітні 2020 року в торгових мережах спостерігалось вибухове зростання продажу патронів і бейсбольних біт. Люди розуміють: “як що будуть патрони, то й гречки не бракуватиме”. Але це “низи”… “Верхи” спроможні на щось більш “елегантне”, благо можливості поки дозволяють.

За оцінками глави Рахункової палати РФ Кудріна, пік кризи, викликаної пандемією COVID-19, ще не досягнуто, труднощі у постраждалих від падіння попиту компаній будуть наростати, а приблизно через два місяці їх борги стануть проблемою банків. “Наступна стадія кризи торкнеться банків. Можливо, не в такій мірі, але, швидше за все, цього не уникнути”. На його думку це призведе до необхідності їх рятувати за рахунок бюджету країни. Терміни? “За три місяці. Через шість – в повній мірі”, – сказав Кудрін, не виключивши, що банкам потрібно буде додавати капітал.

А що роблять банки у цій важкій ситуації? Масово вивозять золото за кордон.

Судячи зі статистики Федеральної митної служби РФ, за січень-лютий 2020 роки для продажу за кордон було вивезено 17 тонн дорогоцінного металу на суму 854 млн. доларів, що говорить про збільшення цього показника в сім разів, а основним напрямком “трафіку” є Великобританія, куди було вивезено 15,4 тонни. Найбільші продавці – держбанки, лідером серед них є ВТБ з 9 тоннами золота. Не відстають так само “Газпромбанк”, запаси якого скоротилися на 2,2 тонни за лютий і 5,8 тонни за попередні три місяці, “Прозв’язокбанк” – на 4,6 тонни, і не так давно врятоване за рахунок російського бюджету “Відкриття” – на 4 тонни. Очевидно, що у декого в Росії є бажання провернути “хитру комбінацію”: вивізши золото і валюту з країни показати, що банки на грані банкрутства та отримати гроші з Фонду національного добробуту або навіть за рахунок вкладів росіян.

Читайте також  Перехід на ID-картки: все, що варто знати франківцям (відео)

Розмови про такий подальший розвиток подій вже також почалися. Така ситуація вже спостерігалася перед розвалом СРСР. А потім “золото партії” безуспішно по всьому світу шукали, але так і не знайшли.

Будь-який прогноз подальшого розвитку внутрішньополітичної ситуації в Росії – безглуздий. Але можливо недарма останнім часом в “білякремлівських колах” почала наполегливо циркулювати думка, що Путіну змінила удача. Причому і дата називається – “після анексії українського Криму він постійно зазнає поразки. Одну за одною. Вже 6 років”. Як би там не було, таке на “порожньому місці” не відбувається. Поживемо – побачимо!

Юрій Федоренко

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: