«Депортація» циган: ксенофобія чи відповідальне рішення мера?

Нещодавно міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків дав доручення вивезти людей ромської національності з міста в Закарпатську область. Про це його попросила місцева поліція, аргументуючи тим, що цигани регулярно порушують правила карантину. Варто зауважити, що усі особи, які підпадають під це доручення, не мають прописки у місті та прибули власне із Закарпаття. До слова, така ініціатива зустріла неабияке схвалення серед більшості франківчан.

Зрозуміло, що такі дії не могли залишитись непоміченими серед ліберально стурбованої публіки. Після такого рішення мера почали звинувачувати у «депортації» ромів та навіть ксенофобії. Ба більше, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков ще й відкрив кримінальне провадження проти Руслана Марцінківа.

Одні тут бачать політичні ігри, інші різко засуджують таку «депортацію», а от самі мешканці Івано-Франківська підтримують мера. Вони обґрунтовують це тим, що цигани постійно порушували правила карантину (жебрання і крадіжки) та проживали табором у місцевому парку у цілковитій антисанітарії.

То що ж це насправді: політика, ксенофобія чи відповідальне рішення міського голови, який дбає про свою громаду? Про це ІА «Вголос» запитало в експертів.

Андрій Ніцой, політолог:

Руслан Марцінків сказав, що до нього звернулася поліція з проханням, аби мерія виділила автобус. Це свідчить про те, що це не була ні його особиста ініціатива, ні депутатів міської ради. Це дуже важлива деталь, адже якщо до міського голови звертається правоохоронний орган, то місцева влада зобов’язана із ним співпрацювати.

По-друге, у словах і діях мера Івано-Франківська не було нічого зневажливого до людей іншого етнічного походження. Я бачу лише намагання убезпечити міську громаду від тих, хто несе реальну загрозу безпеці мешканців міста. Маю на увазі загрозу поширення коронавірусу, яка є можливою через постійне порушення правил карантину цими людьми. Якщо кожна громада захищатиме себе так, як франківчани, то деяким асоціальним елементам чи групам доведеться освоювати закинуті українські села. Ні для кого не секрет, що такі асоціальні елементи віддають перевагу проживанню у людній місцевості, де можна паразитувати на мешканцях того чи іншого міста.

Читайте також  У 4-річного сина української співачки стався інсульт: зірка ошелешила зізнанням

Тому, обираючи між безпекою місцевої громади та нерідко кримінальними інтересами групи певних осіб, я би теж обрав інтереси громадянина України та місцевої громади.

Що стосується етнічної складової, то нам вже давно пора відкинути «полову» псевдолібералізму і чітко розуміти, що деякі етнічні групи мають свої специфічні особливості. Ці особливості проявляються не протягом кількох років чи навіть століть, а протягом тисячолітньої історії. Саме тому і в українців, і в інших народів виробилось стійке ставлення, спрямоване на самозахист, щодо різних етнічних груп. Це стосується не лише циган, яких чомусь стали називати ромами, як громадян Римської імперії. Нагадаю, що вони не є нащадками Юлія Цезаря чи Октавіана Августа. Троянські Вали вони теж не будували.

Сергій Грабовський, публіцист, філософ та політолог:

У Європі влада була б набагато рішучішою і жорсткішою

Якщо люди, які приїхали до Івано-Франківська, справді порушували карантин і категорично відмовлялись дотримуватись його норм і правил, то хтось повинен був діяти. Тобто, якщо ці роми дійсно порушували правила карантину, то вони заслуговували відповідних санкцій. Або карантин є, або ж це просто фікція. Тому я вважаю, що треба щось робити і робити жорстко. Я думаю, що у Європі, як прийнято казати у нас, влада була б набагато рішучішою і жорсткішою. Якби там вперто порушували карантин певні люди, то з ними повелися б ще більш безцеремонно. Я вважаю, що такі дії є виправданими в усіх випадках.

Ми вже маємо негативну ситуацію із лаврами і монастирями московського патріархату, які демонстративно порушили карантин, а силові структури і влада не спинили це безчинство негайно. На мою думку, у тих випадках теж мали б бути прийняті відповідні жорсткі санкції. У результаті ми отримали сотні, а може й тисячі людей, які заразились коронавірусом.

Іван Ющук, професор Київського міжнародного університету:

Читайте також  Виступати у самій шкарпетці, російською й з матами у публічному місці – неприпустимо, – Марцінків

Звичайно, для таких дій необхідно знайти юридичні підстави. Якщо особи, яких виселили, не мають прописки в Івано-Франківську, то Марцінків поступив правильно. Ми усі знаємо, що такі люди полюбляють красти і жебрають. Тому юридичні підстави для такого рішення, як на мене, були. Незалежно від національності, такі люди мають бути покараними.

Інша юридична підстава – це порушення карантину. Представники цієї спільноти несуть небезпеку для інших громадян, особливо у період пандемії коронавірусу. Порушення карантину має каратись на кримінальному рівні.

Юрій Сиротюк, директор Недержавного аналітичного центру Української студії стратегічних досліджень:

Якщо ми говоримо про поширення та носіїв коронавірусу, то тут немає ніяких національностей чи етнічних груп. Будь-які порушники карантину повинні бути покараними за це, бо в Україні за таке введена кримінальна відповідальність. І тут зовсім не грає ролі, чи мова йде про ромів, чи про вірян московського патріархату. У нас заборонено збиратись людям гуртом, є вимога дотримуватись соціальної дистанції та дотримуватись особистої гігієни. Ці речі стосуються усіх людей і тут не існує жодний винятків. Я думаю, що будь-яка соціальна група, незалежно від національності, у випадку порушення карантину, повинна нести таку ж відповідальність, як усі інші. Виходить так, що священики московського патріархату, всупереч карантину, проводять богослужіння, на які приходить маса людей і створюють умови поширення пандемії, але усі кажуть, що їх не можна чіпати, бо вони монахи. Ще раз наголошую: немає різниці, хто ці люди. Якщо вони порушують правила карантину, то вони повинні нести повну відповідальність. У даному випадку такою групою стали роми.

Я вважаю, що звернення Руслана Марцінківа щодо наведення порядку в Івано-Франківську – це абсолютно нормальне рішення. А той факт, що сюди прив’язали політику і на цьому хочуть пропіаритись усі, починаючи з Міністра внутрішніх справ, це просто «свободофобія». Нікого не цікавить, що мер Франківська є одним із найефективніших мерів у нашій державі і він має колосальну підтримку населення. Політичні опоненти «Свободи» – партії, яку він представляє, намагаються використати цю ситуацію у своїх цілях.

Читайте також  Ударив у лице: на вокзалі у Франківську ром напав на вагітну жінку (фото)

Насправді ж, будь-який міський голова сьогодні повинен у першу чергу дбати про добробут своїх громадян і жорстко присікати порушників карантину. Тому я вважаю дії Руслана Марцінківа правильними, а все решта – це елементи політичної гри.

Роман Гурський, ІА «Вголос»

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.