Пандемія, як нова зброя РФ проти України та світу

Було би дуже дивно, якби Кремль проігнорував пандемію та не використав її, як нову пропаганду. Але сталося, як гадалося. РФ активно використовує пандемію коронавірусу в своїй пропаганді.

Проаналізувавши Російські ЗМІ та виступи російських експертів можна виділити декілька основних цілей, які РФ намагається досягти спекулюючи темою пандемії:

  • Велич Кремля і безпорадності Заходу.

Основною наративою прокремлівських ЗМІ є висвітлення російської влади успішною та спокійною в боротьбі із коронавірусом. В свою чергу європейську, українську та американську владу висвітлюють, як істеричну, здійснюючу помилкові дії, які критикуються населенням.

Як приклад можна розглянути заяву Росії про те, що вона своєчасно вжила необхідні заходи, тому кількість інфікованих в неї набагато нижча ніж в Європі, Україні та США. .Так в підтримку кремлівської пропаганди Є.Сатановський заявив, що Захід замість того щоб боротися із пандемією тратить сили на те, щоб «заплямувати» країни які справляються із з труднощами на порядок краще них самих, наприклад, Росію.

Припустимо, що російська влада навмисне не приховує кількість хворих, та все одно виявити всіх хворих в умовах російської медицини просто неможливо. Не будемо брати до уваги якість тестів. Достатньо того, що якісна медична допомога в російській глибинці недоступна, оскільки в 2017 році в Росії масово закривали лікарні та поліклініки. А в 2016 році уральці скаржилися на збільшення смертності навіть через банальний грип, викликану відсутністю імпортних ліків. Також в тому ж 2017 році в рос. ЗМІ пролунав гучний скандал про те, що в російських аптеках та лікарнях є лише 65% життєво важливих препаратів.

Російська влада приховує випадки захворювання коронавірусом, видаючи їх за пневмонію або важкі респіраторні інфекції. Так, за даними Росстату, захворювання на пневмонію в січні 2020 року в Москві виросли на 37% в порівнянні із 2019 роком.

Читайте також  Патрульні знайшли та повернули втрачені речі жінці з дитиною

І все це досить вигідно для російської влади, оскільки довести кількість невиявлених випадків хвороби в принципі неможливо. Тому Кремль може продовжувати свою брехню про низьку кількість захворювань на коронавірус.

  • Демократії на Заході не існує.

Всі тези прокремлівських ЗМІ направлені на те, щоб атакувати саму ідею демократії та європейське суспільство. Відрізняється ця наратива від попередньої тим, що в цьому випадку Захід позиціонується не як слабкий, безпорадний і нездатний впоратися з труднощами, а як холоднокровне і розважливе зло.

Прикладом є дуже гарно сформована прокремлівська наратива: «Польша, вслед за Чехией и США, отжала гуманитарный груз средств защиты для Италии. Евросоюз все больше отчетливо напоминает змеиное кубло, запертое в стеклянной банке, «умри ты сегодня, а я завтра».

Так однією цитатою Кремль звинуватив ЄС та США не лише в тому, що вони не допомогли Італії але і свідомо вбивають її.

  • Кремль буде не Кремль, якщо забуде про дискредитацію України.

Не буду писати, що в Україні все добре, оскільки це не так. Але є одне досить важливе «но». На відміну від Кремля українська влада та ЗМІ не намагаються приховати того, що в країні дійсно не вистачає тестів для визначення хворих на коронавірус. Тому, Україні прийшлось піти на суворі карантинні заходи, які не відповідають кількості хворих.

Кремль, намагається показати Україну «небезпечною для всього цивілізованого світу» і спекулює на тому, що ЄС нібито не буде продовжувати безвізовий режим із Україною після закінчення карантину. Також здійснюються спроби показати ситуацію в Україні набагато гіршою ніж в Росії. Це направлено на кримчан, які за останні 6 років розчарувалися в Росії.

Читайте також  Смертельна дтп: в Італії 25-річний італієць вчинив наїзд на українку Ганну Головачук. Вічна пам’ять

В даній ситуації кремлівська пропаганда навряд чи досягне бажаного ефекту, враховуючи те, що епідеміологічна ситуація в Росі погіршується з кожним днем все більше. Люди, зосереджені на власному здоров’ї та безпеці, тому набагато менше цікавляться тим, що відбувається в інших країнах, а Росія ніколи не була країною, в чиї пріоритети входило здоров’я власних громадян.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: