Від 17 до 170 тисяч гривень. Верховна Рада ввела штрафи за порушення карантину

Сьогодні вранці, 17 березня, на позачерговому засіданні Верховна Рада України ухвалила законопроєкт щодо запобігання розповсюдження коронавірусу. Він передбачає штрафи за за порушення правил карантину та санітарно-гігієнічних норм, закупівлю медпрепаратів без тендерних процедур, введення дистанційного режиму роботи для українців, а також доплати медикам. Про це пише ВВС Україна.

Штрафи

Зокрема, Кодекс про адміністративні правопорушення парламент доповнив положенням, яке передбачає відповідальність за порушення правил карантину та санітарно-гігієнічних норм.

За такі дії для громадян передбачається штраф від 17 000 до 34 000 гривень, а для посадових осіб – від 34 000 до 170 000 гривень.

Крім того, Рада у Кримінальному кодексі передбачила посилення відповідальності за порушення санітарних правил і норм, якщо таке порушення призвало до поширення захворювання.

Штраф за такі дії вирішили збільшити з 1700 гривень до 17 000 – 51 000 гривень. Водночас якщо раніше ця стаття передбачала також покарання у вигляді арешту на строк до 6 місяців та обмеження волі до 3 років, то тепер покарання може передбачати також позбавлення волі на строк до 3 років.

Залишається й положення про позбавлення волі на строк від 5 до 8 років, якщо такі дії спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки.

Особливі закупівлі та податки для медичних засобів

Відповідно до законопроєкту, тимчасово закупівлю товарів та обладнання для боротьби з коронавірусом будуть проводити без застосування процедур, передбачених законом «Про публічні закупівлі».

За такі товари будуть проводити стовідсоткову передоплату.

Також ліки, медичні засоби та обладнання для боротьби з коронавірусом звільнять від сплати ввізного мита та ПДВ.

Кабмін буде здійснювати контроль за цінами.

Робота з дому

Рада надала право власникам змінювати режим роботи закладів, підприємств, установ, різних організацій, щоб дозволити працівникам максимально працювати з дому.

Читайте також  Гуляв коліями: Електричка збила на смерть 14-річного хлопця. Відео 18+

Доплати медпрацівникам

Рада також встановила додаткові доплати до зарплати медпрацівникам та іншим особам, які залучені до ліквідації коронавірусу. Йдеться про доплату розміром до 200% від зарплати на період боротьби з коронавірусом.

Нагадаємо, у ніч на сьогодні, 17 березня, уряд ввів жорсткіші заборони по всій території України через поширення коронавірусу. Зокрема, в державі заборонили зібрання більше 10 десятьох людей, в тому числі й релігійні. Також роботу припиняють ТРЦ, ресторани, спортзали та деякі маршрутки. Працювати й надалі зможуть лише продуктові магазини, АЗС, банки та аптеки. Електротранспорт курсуватиме з обмеженнями. Із повним переліком нових заборон можна ознайомитися за цим посиланням.

Станом на вечір 16 березня в Києві підтвердили два нові випадки COVID-19. Відтак кількість інфікованих коронавірусом в Україні зросла із 5 до 7 людей. Один із випадків – летальний: у Житомирській області померла 71-річна жінка, яка нещодавно повернулася з Польщі та протягом тижня гостювала на Львівщині.

Станом на 15 березня на Львівщині із підозрою на коронавірус ізольовано вже вісьмох людей. Хворих на коронавірус на Львівщині спершу планували лікувати в обласній клінічній лікарні, тепер до неї додались ще сім медзакладів. Із детальним переліком можна ознайомитися тут.

Ні Львів, ні область досі не мають експрес-тестів для визначення коронавірусу. Раніше у Міністерстві охорони здоров’я обіцяли, що закуплені експрес-тести надійдуть до Львова до 15 березня.

13 березня у мерії повідомили, що Львів за власні кошти купив 25 експрес-тестів для визначення коронавірусу, їх направили у лікарню швидкої медичної допомоги. Згодом медики бригад швидкої медичної допомоги, які виїжджають на виклики з підозрою на коронавірус, заявили, що цих тестів у лікарні на вул. Миколайчука нема.

Читайте також  В Україні почало діяти нове епідемічне зонування: список міст і обмежень

Ввечері 16 березня президент Володимир Зеленський заявив, що 21 березня в Україну із Китаю поставлять партію експрес-тестів, за допомогою яких можна буде перевірити мільйон людей.

Як писав Львівський портал, через поширення коронавірусу в Україні із 12 березня запровадили карантин. Він триватиме щонайменше до 3 квітня. Аби унеможливити поширення коронавірусу у Львові суттєво посилили карантинні заходи. Так, міська комісія ТЕБ і НС вирішила від сьогодні, 16 березня, призупинити роботу всіх закладів, окрім продуктових магазинів, аптек та АЗС. Також не працюватимуть і автостанції Львова. За тим, чи дотримуються підприємці заборони, будуть стежити поліцейські, які патрулюватимуть у кожному районі міста.

Натомість через введення таких жорстких обмежень у Львівській міськраді обіцяють підтримку малому і середньому бізнесу. Детальніше – за цим посиланням.

Про те, що робити, якщо ви запідозрили у себе коронавірус, читайте у матеріалі за цим посиланням.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.