Прикарпатцям вистачить води, Молдова та Одещина – під питанням

Франківщина буде забезпечена водою, але деякі інші користувачі Дністровського басейну, зокрема, Молдова та Одеська область, можуть недоотримати звичну для себе кількість.

Про це у студії Суспільного повідомив начальник Дністровського басейнового управління водних ресурсів Роман Михайлюк.

“Кожної весни ми робимо так званий екологічний попуск – весняне водопілля. У Дністровському водосховищі, що у Новодністровську, у нас є гребля, де ми збираємо великий об’єм води для того, щоб природньо очистити річку, дати поштовх для нересту, відновити біоресурси. Для цього ми спускаємо велику кількість води, в 2-4 рази більшу за щоденну, щоб пройшла промивка русла і відбулися процеси, які мають статися навесні в річці. Є підозра, що ми не назбираємо такої кількості води, щоб витримати 20-30 днів, серед них пікових – 10, щоб пустити велику кількість води для Молдови та Одеської області”, – розповів начальник Дністровського басейнового управління водних ресурсів Роман Михайлюк.

До слова, Дністер є транскордонною річкою між Україною і Республікою Молдова. Це друга за довжиною річка України. Бере свій початок біля с. Вовче Турківського району Львівської області, впадає у Дністровський лиман, а далі в Чорне море.

Площа басейну Дністра становить 72,1 тис. м кв. З них у межах України знаходиться близько 73, Молдови – 27, Польщі – 0,05 усієї площі. Він (басейн) охоплює територію семи областей України: Львівську, Івано-Франківську, Тернопільську, Чернівецьку, Хмельницьку, Вінницьку, Одеську.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.