За квітку — 62 гривні штрафу. Стартувала акція «Першоцвіт-2020»

Відповідно до Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до доручення Державної екологічної інспекції України від 17.02.2020 року №59 та з метою охорони та збереження рідкісних видів ранньоквітучих і таких, що знаходяться під загрозою знищення рослин, а також рослин, занесених до Червоної книги України проводиться природоохоронна Акція «Першоцвіт-2020»

 

Висока декоративність та ранній термін цвітіння таких видів рослин як підсніжник звичайний, анемона звичайна, конвалія звичайна та інші призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі ареалу їх зростання, інформують “Вікна” з посиланням на управління з надзвичайних ситуацій Калуської міської ради. Ці об’єкти рослинного світу у значних обсягах вивозяться у великі міста України, Словаччини та Угорщини. Масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів.

Згідно з діючим законодавством за порушення порядку придбання і збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, вимог щодо охорони таких видів рослин, знищення або незаконне вилучення їх з природного середовища, винні особи будуть притягнені до адміністративної відповідальності.

Відповідно до частини 1 статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (справу про адміністративне правопорушення розглядає суд), за порушення порядку придбання, збуту об’єктів рослинного світу, тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 510 до 1700 гривень із конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Згідно з постановою Кабміну України №1030 від 07.11.2012 року «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)» розмір компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, занесених до Червоної Книги України, становить від 49 до 62 грн за одну рослину.

Читайте також  Російського дипломата спіймали на хабарі у Харкові

Протягом березня-квітня 2020 року представниками Калуської міської ради за участю Калуського відділу поліції будуть проводитись рейдові перевірки, порушників природоохоронного законодавства буде притягнуто до адміністративної відповідальності.

Первоцвіти може врятувати відповідальне ставлення населення. Для цього варто запам’ятати:

— Не можна рвати первоцвіти у жодному випадку;

— Продаж первоцвітів – порушення закону;

— Купуючи червонокнижні квіти, ви стаєте співучасником злочину;

— Побачили, що хтось збирає чи продає первоцвіти, звертайтеся до поліції;

— Хочете помилуватися весняними квітами – відвідайте найближчий парк чи ліс, зробіть фото.

Бережіть природу! Не зривайте першоцвіти та не купуйте їх!

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.