Новий стрибок цін на світло. Українці обурені. Нікому не уникнути

У Кабміні планують поетапне підвищення цін на електроенергію для населення, в результаті тарифи в платіжках можуть збільшитися вже в поточному році. Міністр Олексій Оржель підкреслив, що рішення щодо тарифів для населення приймуть у 2020 році.

Український уряд розглядає можливість поетапного підвищення ціни на електроенергію для населення, зокрема скасування пільгової ціни 90 коп. за перші 100 кВт-ч. Про це повідомив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

“Давайте відверто: якщо наша промисловість платить дорожче, то вона менш конкурентоспроможна, а це зараз дуже відчутно — криза на зовнішніх ринках, коронавірусу та інші фактори, коли треба бути конкурентоспроможними. А електрична енергія є дуже важливим елементом в будь-якому виробництві. Саме тому, що у нас зараз зменшується тиск в рамках платіжки, ми можемо подумати про те, щоб підіймати поетапно і адекватно, з розумінням соціальних наслідків, тарифи для населення”, – сказав міністр.

Також Оржель зазначив, що різні ціни на ринку електроенергії є фактором зловживання на рівні постачальників та системи розподілу. За його словами, щоб не зловживали тарифом, кращої моделлю є — єдина ціна для всіх. Міністр підкреслив, що рішення щодо тарифів для населення обов’язково будуть прийняті вже в цьому році.

“У будь-якому випадку це буде реалізовано поетапно. Всі споживачі, які потребуватимуть допомоги, зможуть розраховувати на субсидію. Ті, хто не зможе довести, що їм потрібна підтримка держави, повинні платити справедливу ціну”, – сказав Оржель.

Водночас ексглава “Укренерго” Всеволод Ковальчук зазначив, що тариф на електроенергію для населення в Україні дуже низький. На його думку, влада не зможе довго стримувати ситуацію, тому він зросте мінімум у півтора раза.

Читайте також  Відключення електроенергії у жовтні: українцям пояснили, чого чекати

“Взагалі тарифи – це дуже болюча тема, люди завжди хочуть, щоб було дешевше, опозиційні політики завжди говорять, що можна зробити дешевше. У випадку з електрикою це дійсно так, і постачання населенню збиткове… Об’єктивно цей тариф не відповідає економічним реаліям. Тому він зросте, вони не зможуть довго стримувати. Зросте мінімум у півтора раза — тобто до 1,80 грн за кВт⋅ч. Це залежить від моделі, яку влада обере”, – сказав Ковальчук.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.