Я гордий тим, що УКРАЇНЕЦЬ зроду: безліч неймовірних причин пишатися своєю рідною країною

Не дивлячись на те, що з усіх боків українцям намагаються довести, що вони ні на що не здатні, що найкращий вихід для них – «валити з цієї країни якомога швидше», що дивитися в Україні немає на що і світові на нас начхати, цифри статистики та факти говорять нам речі абсолютно протилежні.

Причин пишатися Україною дуже багато. Так, існує більше десятка категорій, в яких наша держава вважається одною з кращих у світі, а наші співвітчизники – найбільшими першовідкривачами.

Список приводів для гордості досить великий. Це сфера виробництва, медіа, повітряні судна, видавнича справа, музика, освіта, законодавча сфера і ряд інших досягнень.

Перша в світі

Отже, фотографію внутрішньої структури атома першими в світі зробили українські вчені Харківського фізико-технічного університету в 2009 році.

Станція метро в Києві «Арсенальна» є найглибшою в світі. Її глибина сягає ста п’ятдесяти метрів. Вона випередила навіть корейське місто Пхеньян, у метро якого побудована станція «Пухунг» глибиною в сто метрів.

В Україні була створена перша в світі гасова лампа в 1853 році. Її авторами є Ігнацій Лукасевич і Йоганн Цег.

Саме в Україні був виконаний перший переклад бестселера Дж. Роуллінг «Гаррі Поттер і смертельні реліквії», випущеної в 2007 році відомим видавництвом «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».

У 1710 році в Україні була видана перша конституція в світі. Її автором є державний діяч Пилип Орлик. Документ називається «Пакти і конституції прав і вольностей Війська Запорозького». У ньому автор вперше розділив владу на три гілки – виконавчу, законодавчу і судову.

Перший в світі повітряна куля була запущена саме в Україні. Сталося це в 1784 році у Львові.

Читайте також  У межах класу або просто неба: МОН пропонує школам провести свято першого дзвінка по-новому

Україна займає лідируючі позиції за обсягами експорту соняшникової олії. У минулому році вона експортувала понад чотири мільйони тонн продукту.

У 1878 році український студент на ім’я Микола Пальчиков винайшов фонавтограф. Іншими словами, він першим сконструював записуючий пристрій.

Літак Ан-225 «Мрія» – найбільший літак у світі. Його зібрали в 84-88-х роках на механічному заводі в Києві. Важить повітряне судно приблизно 640 тонн.

Найстарішим навчальним закладом Східної Європи вважається Києво-Могилянська академія (1615 р.).

Найдовший музичний інструмент у світі з’явився саме в Україні. Трембіта володіє восьмиметровой довжиною, а її діаметр становить тридцять міліметрів.

Найдавніша відома ученим мапа, а також найстародавніше поселення Homo Sapiens знайдені в Україні: у с. Межиріччя Рівненської області. Їм близько 14,5-15 тис. років. Мапу вибито на кістці мамонта.

Унікальні факти

Першим вищим навчальним закладом в Україні була Острозька колегія, що була заснована у м. Острог князем Костянтином Острозьким у 1576 р. Тоді це були єдині вищі навчальні заклади у східнослов’янському світі.

В Україні, в містечку Рахові, в оточенні мальовничих Карпат знаходиться географічний центр Європи.

Найстарішим деревом в Україні вважається 1300-річний дуб в урочищі Юзефін Рівненської області.

Українці зробили найбільший у світі келих для шампанського об’ємом в 56,25 л. Як пити шампанське з такого келиха, поки незрозуміло, але це ще один офіційний світовий рекорд Гіннесса від українців.

Третій найвідвідуваніший у світі Макдональдс знаходиться в Києві біля залізничного вокзалу. Цей заклад незмінно потрапляє до п’ятірки найбільш жвавих Макдональдсів світу.

Україна посідає четверте місце у світі за кількістю громадян з вищою освітою. Населення України належить до найбільш освічених, а кількість людей з вищою освітою на душу населення — вища за середньоєвропейський рівень.

Читайте також  Дівчинці з Франківська потрібна допомога для складної операції на хребті

Очевидно, що українці багато в чому є світовими лідерами і першовідкривачами. І на цьому список причин і приводів щоб пишатися Україною і нашими співвітчизниками не закінчується.

Джерела: http://rama.com.ua, http://msdnipro.com, http://joinfo.ua

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: