“Війна не в Україні, війна в Європі”: Зеленський виспупив у Мюнхені (відео)

Володимир Зеленський виступив у межах Мюнхенської конференції з безпеки. Президент України наголосив, війна триває не просто в Україні, а у Європі. Говорив також про необхідність повного припинення вогню, вибори на Донбасі, новий принцип розведення сил та підготовку до нормандського саміту.

Володимир Зеленський розпочав дводенний робочий візит до Німеччини, де вперше бере участь в 56 Мюнхенській конференції з питань безпеки, пише 24 канал.

“Війна в Європі”

Глава держави вважає, що не зовсім некоректно вживати термін “війна в Україні”, натомість потрібно казати “війна у Європі”. При цьому Зеленський заначив, що “вона разом з анексією Криму вже триває стільки ж, як і Друга світова, уявіть собі!”

президент наголосив, що його турбує зменшення уваги до українсько-російського конфлікту.

“Це, скажу відверто – небезпечна тенденція. Ми розуміємо, що сьогодні на планеті є чимало гострих проблем і гарячих конфліктів. Але жодне питання не може втрачати актуальність, допоки його не буде вирішено остаточно”, – наголосив він.

Зеленський додав, що вважатиме вирішенням конфлікту той момент, “коли до нас повернуться наші люди і наші території – ми говоримо і про Донбас і про Крим”.

“Повного припинення вогню досягти не вдалось”

Президент наголосив, що необхідні дієві механізми для забезпечення всеосяжного припинення вогню на Донбасі, про що домовились на зустрічі лідерів нормандського формату в Парижі 9 грудня. Однак повну тишу забезпечити так і не вдалось.

“Майже за 2 місяці зафіксовано більше 400 обстрілів українських позицій, в результаті яких продовжують гинути наші солдати. Потрібні дієві механізми, за якими припинення вогню відбудеться не на словах, а в реальному житті”, – сказав він.

Секторальний принцип розведення

Україна пропонує секторальний принцип розведення на Донбасі. Вже найближчим часом його детально озвучать учасникам нормандського формату.

Читайте також  На Прикарпатті Mercedes злетів із дороги. ФОТОФАКТ

“Відповідно до нього, лінія розмежування розбивається на сектори. Здійснюється поступове розведення сил і засобів. Перехід від одного сектора до наступного можливий лише після того. Як СММ ОБСЄ верифікує, що у секторі відсутні будь-які збройні формування, озброєні війська та військова техніка”, – пояснив глава держави.

Зеленський також додав, що наразі українська сторона запропонувала і узгодила одну ділянку розведення із потрібних трьох.

Нормандська зустріч: Україна робить все можливе

Володимир Зеленський заявив, що Україна робить все можливе для того, аби наступна зустріч у нормандському форматі відбулась у квітні. Водночас глава МЗС Вадим Пристайко у межах конференції заявив, що така зустріч, ймовірно, відбудеться пізніше.

Місцеві вибори на Донбасі в жовтні 2020

Глава держави додав, що Україна хоче провести місцеві вибори по всій території України в жовтні 2020 року, однак тільки за законами України.

“Наше бажання сьогодні – провести місцеві вибори по всій території України, включаючи окремі райони Донецької і Луганської областей, в жовтні 2020 року. Але зробити це без елементарних безпечних і політичних умов, порушуючи Конституцію України та міжнародні стандарти демократичних виборів, неможливо”, – пояснив президент.

Так, Росія сьогодні відкрито інформує світ, що в 2019 році на тимчасово непідконтрольних частинах Донбасу було видано 125 тисяч російських паспортів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.