Понад дві тисячі прикарпатців померли минулоріч від раку

У 2019 році на Прикарпатті зареєстровано 4 193 випадки раку, що на 106 випадків більше, ніж у 2018 році.

Про це йшлося на брифінгу з нагоди Всесвітнього дня боротьби з раком, інформує Фіртка.

Найвищі показники захворювань, за словами фахівців, зареєстровано у Бурштині, Рогатинському, Тлумацькому та Тисменицькому районах. Найнижча захворюваність в Яремче, Болехові, Верховинському і Долинському районах.

Кожен 5-й хворий виявлений вже на 4-й стадії, тобто на етапі, коли в більшості випадках можливе тільки паліативне та симптоматичне лікування.

У 2019 році від злоякісних пухлин в області померли 2 080 хворих. До року з моменту встановлення діагнозу померли 1 062 хворі. Станом на 1 січня 2020 року в області на диспансерному обліку перебуває 28 190 онкологічних хворих.

Завідувач інформаційно-аналітичним відділом Центру громадського здоров’я Павло Семенів каже, що все залежить від часу, тобто – на якій стадії діагностована проблема.

“Від цього залежить успіх у лікуванні. 90% населення, у якого діагностовано захворювання на найнижчих стадіях, живуть більше ніж 10 років і є повноцінними членами суспільства”, – розповідає лікар.

До слова, Прикарпаття входить у п’ятірку областей, де найнижчий рівень онкохворих.

“Вік – основний фактор ризику виникнення онкологічних хвороб. 86% тих, хто хворіє – це населення старше 50 років”, – каже медик.

За словами, фахівця, жінки найбільше хворіють на рак грудної залози. На Прикарпатті фіксують 350-370 випадків у рік.

“У 2019 році зареєстровано 353 хворих на рак грудної залози в області. Найвищий рівень занедбаності населення у Болехові, Яремче, Надвірнянському, Косівському та Коломийському районах”, – наголосив Павло Семенів.

Серед чоловіків найбільше хворих на рак легень – основний фактор куріння. Також поширеним є рак простати.

Читайте також  “Осадча вaгітна?” Шанувальники засипали Катю Осадчу привітаннями з третьою вaгітністю.

Четвертого лютого – Всесвітній день боротьби з раком проводиться Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями (UICC) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Україна вирізняється високим рівнем захворюваності на цю недугу. Рак посідає друге місце у структурі смертності населення України і разом із серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров’я нації. Ризик захворіти на рак в Україні має кожен третій чоловік та кожна п’ята жінка.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.