На Прикарпатті родина ентузіастів відроджує гончарську майстерність

У місті Городенка близько десяти років працює майстерня “Покутська кераміка”.

Аби привабити клієнтів, екологічний глиняний посуд осучаснюють: роблять його фактурним і яскравим, таким, що береш до рук і відразу відчуваєш – річ дизайнерська, пише Фіртка з посиланням на ШоТам.

Бренд “Покутська кераміка”- у 2010 році започаткував Антон Микитюк, його ідею одразу підтримав брат Богдан та їхній батько Михайло. Згодом приєдналася уся родина: дружини та найближчі родичі.

Нині у сімейному бізнесі Антон керує виробничим процесом, а Богдан відповідає за організаційні моменти. На компанію працює 30 людей.

“Антон – гончар у першому поколінні, – розповідає старший брат Богдан. – Після школи вони з батьком поїхали обирати вуз для навчання. Приїхали до Косова, зайшли на кафедру гончарства, Антон вирішив, що там і навчатиметься. На потоці він був 33-м студентом, по завершенню навчання не вмів толком гончарити.”

Працювати над своєю майстерністю почав після того, як поїхав зі своїми виробами на ярмарок. Там Антон почувався трохи дилетантом серед майстрів, стало соромно, але це підштовхнуло до розвитку. А тепер на виробництві працюють його одногрупники, які були найсильнішими відмінниками.

Із тисячею доларів складно почати гончарне виробництво. Звісно, усе залежить від того, на які об’єми розраховувати. Більш-менш професійний круг коштує $800. Можна зробити і самому за $100-200. А ще дуже дорогими виходять пічки, які за тисячу доларів не збудуєш. Щоб почати бізнес із нормально обладнаною майстернею треба $8-10 тисяч.

“Ми ж починали з того, що мали один круг. І побудували піч на 15 літрів. Тоді нам здавалося, що це вже великий об’єм. Першу майстерню обладнали біля батьківської хати. У 2010 році ми всі вірили у спільну справу. Я тоді був на заробітках в Англії, передавав звідти гроші. Так потроху розвивалися. Зараз майстерня обладнана пічками на 10 кубів. І їх стає замало”, – додає він.

Читайте також  “Осадча вaгітна?” Шанувальники засипали Катю Осадчу привітаннями з третьою вaгітністю.

Завдяки сайту Etsi знаходять клієнтів по всьому світу. Але це роздрібні продажі. Найбільше замовлень відправляли у Сполучені Штати Америки та по Європі. В Італії живе наша сестра, яка продає кераміку у крамничці.

“В Україні, окрім продажів на ярмарках та через сайт, співпрацюємо з кафе та ресторанами. Вони часто замовляють посуд зі своїми логотипами. До свят намагаються випускати цікавинки, тематичні подарунки. Нам дуже не подобається прив’язуватися до свят, але розуміємо, що на попит вплинути не можемо.”

Пропонують етнічні вироби з глини, розмальований посуд, декор для дому, сувеніри. Чашки коштують від 36 грн, набори тарілок від 500 гривень. Арт-тарілки у формі листка від 218 гривень.

“Один із напрямів фірми, який зараз активно розвиваємо, – шлікерне литво. Це коли у форми, заливається гіпс, а потім з цього роблять вироби. Нещодавно з іспанською зоофірмою “Meow Store” підписали договір. Під їхнім брендом на їх замовлення виготовляємо фонтанчики і поїлки для котів. 75% товарів із цього напряму виробництва продаємо за цим договором. Іспанія торгує цим товаром по всій Європі”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.