Фермери без права власності на землю будуть позбавлені паїв

До 1 січня 2025 року всі власники незатребуваного земельної ділянки (паю) або їх прямі спадкоємці повинні оформити право власності на земельну ділянку. У разі якщо вимогу не виконано буде вважатися, що власники ділянок автоматично відмовилися від землі. Про це повідомляє Vkursi.te.
Відповідні зміни передбачені в статті 13 ЗУ “ПРО порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)”.

Раніше, 1 січня нинішнього року набрав чинності Закон “Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування в масивах земель с/г призначення, унеможливлення рейдерства і стимулювання зрошення в Україні”.

Нові зміни в законі:
— запровадження права орендарів на обмін земельними ділянками без згоди орендодавця (за умови їх приблизної рівнозначності і дотримання встановлених умов);

— становлення першочергового права на оренду земельних ділянок одного масиву (отже великі с/х підприємства зможуть відразу отримувати значні площі землі в одній місцевості, а не набирати земельні ділянки в оренду в роздріб);

— закріплено поняття «незатребувані земельна частка (пай)», в який зараховуються всі земельні частки (паї), власникам на які було видано свідоцтва (сертифікати), але не були виділені в натурі (на місцевості), відповідно до нового законодавства.

З нововведеннями вступили в силу нові правила, тепер потенційні власники паїв, які відкладають оформлення документів на землю, можуть бути позбавлені права на неї. Влада постановила законом термін на 5 років, протягом якого можна оформити юридичне право на свою частину паю.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.